Konya
°C
Yeni Meram

Ovanın sulu tarıma kavuşması her geçen yıl imkansızlaşıyor

Ovanın sulu tarıma kavuşması her geçen yıl imkansızlaşıyor- Abdullah LEBLEBİCİ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
11.06.2024 00:49
10.06.2024 15:52
0
1984
ABONE OL

Küresel ısınma, iklimsel değişiklikler, dünyanın her bölgesinde alışılmadık hava hareketleri ile tüm kıtalarda tüm ülkelerde doğa felaketleri yaşanıyor. Bununla birlikte temiz su kaynaklarına erişim de her geçen gün azalıyor. Yakın gelecekte SU SAVAŞLARI’nın çıkacağına kesin gözüyle bakılıyor. Temiz su sorunu kadar önemli bir başka konu daha var. Konya Ovasında Sulu tarım yapılması için altyapıların hazırlanması. Yaklaşık 50 yıldır Konya’nın hayallerinin başında geliyor. Bu konuda her ilçe kendi menfaatlerini ön plana çıkardı.
Mesela, son DYP iktidarındaki M. Ali Yavuz BSA Projesine önderlik yaparak, birçok itiraza rağmen projenin tamamlanmasını başardı. Öyle ki milyonlarca metreküp su, Gembos Tüneli, Beyşehir Gölü, Çarşamba Kanalı, Kuğulu Mesire Alanı, İçeri Kışla ve Suğla Gölü Çarşamba Kanalı vasıtası ile APA Barajına akıtılıyor. Buna rağmen yetmiyor. Apa Barajı bölgesinde tarım yapan vatandaşlar daha fazla su isteklerini yüksek sesle dillendirse de, Apa Barajı KARADELİK gibi ne verirsen yutuyor. Geçen yıl suya ihtiyaç duyan çiftçiler daha fazla su istiyoruz, buna karşılık Beyşehir kamuoyu da Göl kuruyor, suyumuz kalmadı eylemleri yaptı.
Bakınca her iki taraf da haklı. Ancak, ovanın diğer bölgelerinin de bir an önce sulu tarıma kavuşturulması gerekiyor. Konya’nın çevresinde alternatif su kaynakları mevcut, Örneğin, Bozkır Barajlarının suyunu Mavi Tünel sistemine taşıyacak Hadimi Tüneli'nin yapımı, Manavgat suyunun Mavi Tünel'de uygulanan yöntemle önce Suğla Gölü'ne, sonra ovaya aktarılabilmesi, Ayrıca, Hirfanlı Barajı'ndan da boru hattı ile Konya Ovası'na su getirilmesine imkan verecek alt yapı yatırımlarının değerlendirilmesi, Bunların yanında, Kızılırmak suyunun, Tuz Gölü Doğalgaz Deposu yapımında kullanılması, temiz su için de Hirfanlı Barajı'ndan çekilen boru hatları ile Aksaray'ın tarlalarının sulu tarımda kullanılması,
Bir diğer alternatif ise, Alara Çayı ve Kargı Çayı, Orta Toroslardan Ak Denize boşu boşuna akıp gitmekte. Bu nehirlerin bölgeye yani Konya Havzasına bağlanması için vakit geçirmeden çalışmalara başlanılması gerekiyor. Bu önerileri yaptım ya, hayata geçirilmesinin çok zor hatta imkansız olduğunun farkındayım. Yakın zamana kadar kendi kendine yeten ülkelerin başında gelirken, son yıllarda ithal etmediğimiz hiçbir tarım ürünü kalmadı. İşin özü tarım ve hayvancılığa gerekli önem verilmedi, desteklenmedi, durum böyle olunca hem tarım, hem de hayvancılık işi ile geçimini sağlayan vatandaş sayısı azaldı. Beraberinde tarım ürünleri ve hayvan sayısı da azalınca fiyatlar inanılmaz arttı. Kötü gidişi tersine döndürmek için ülkenin en büyük Ovasının mutlaka sulu tarıma kavuşturulması gerekiyor.
Su beraberinde hayvan sayısını da artıracaktır.

leblebicia@gmail.com

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.