Konya
°C
Yeni Meram

DÜNYANIN EN İYİ İNSANI KİM?

DÜNYANIN EN İYİ İNSANI KİM? (1)-Lütfi AYHAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
21.10.2024 15:16
21.10.2024 16:55
0
253
ABONE OL

Başarılı, zengin, güçlü olan devletler ve kişiler kimlerdir? Bu sorunun cevabını bulmak nispeten kolay, çünkü sahasında (siyasette, sporda, sanatta, bilimde, ekonomide…  ) birinci olanlar başarılıdırlar. En çok paraya, mala, mülke, bilime sahip olanlar ise zengin ve güçlüdürler. (istisnalar kaideyi bozmaz)  

Yazımızın konusu olan başlıktaki soruya gelince. Konuyu daha iyi anlayabilmek için o soruya şu soruları da eklemek gerekir:

1-    Tarihte yaşamış günümüzde yaşamakta olan milyarlarca insandan sizce en iyi insan kimdir?

2-     Tarihte yaşamış binlerce,  günümüzde yaşamakta olan 200’e yakın devletten  en iyisi hangisidir?

3-    Tarihte yaşamış milletlerden, günümüzde yaşayan halklardan en iyisi hangisidir?

4-    Tarihte yaşamış binlerce seçkin aile var. Günümüzde de yaşayan çok fazla seçkin aile var. Bunlardan en iyisi hangisidir acaba…?   Bu ve buna benzer yüzlerce soru sorabiliriz. Lakin bu sorulara ve cevaplara geçmeden önce şu soruları da cevaplamamız gerekir:

A-    İyi nedir? Bir kişinin, bir ailenin, bir toplumun, bir kavmin, bir milletin, bir ümmetin, bir devletin, bir kültürün, bir inancın… İyi veya kötü olmasının ölçüsü nedir? Ne olmalıdır?

B-    Güzel nedir? Kişilerin, ailelerin, milletlerin, devletlerin, dinlerin, kültürlerin… Güzel veya çirkin, iyi veya kötü olmalarının ölçüsü / mihengi nedir?

C-   Fertleri, milletleri, devletleri iyi kötü çirkin güzel diye kategorize edebilmek için onların zengin veya fakir olmalarına mı, bilimde, sanatta, teknolojide, zenginlikte, güçte… İleri veya geri olmalarına mı, yoksa ahlaklı, erdemli, adaletli olmalarına mı bakmak gerek?

Bu soruların ne kadar netameli sorular olduğunu hepimiz kabul ederiz.  Bu hükmün doğruluğunu günümüzden birkaç örnekle açıklayalım:  Şu anda dünyada 8 milyara yakın insan, 200'e yakın devlet yaşıyor. Bunların başkanları başbakanları var.  Dünyaca tanınmış şirketler, aileler ve kişiler (zengin, sporcu, sanatçı, bilim adamı, hayırsever, devlet başkanı…)  mevcut. Buna karşılık fakir güçsüz devletler ile milyarlarca fakir, gariban, kimsesiz, evsiz, yurtsuz, namsız insan var. Bu duruma bakarak birinci gruba “iyi” ikinci gruptakilere” kötü” mü diyeceğiz? Böyle dersek bu hüküm hakikate, gerçeğe, hakka, ahlaka adalete uygun düşer mi?

Görüldüğü gibi sorular çok cevaplar az. Mevzuyu daha iyi almak için analitik birkaç soru daha soralım:

1-    Tarihte yaşamış büyük imparatorluklar- küçük devletler,  iyi kişiler - kötü insanlar,  zengin aileler - zengin kavimler, fakir aileler gariban kavimler… Vardır.  Bunlarla ilgili yeterli bilgimiz, kifayet edecek kadar haberimiz olmayabilir. Buna karşılık İletişimin inanılmaz boyutlara ulaştığı günümüzde ise hem kendimizi, hem çevremizi, hem ülkemizi,  hem de dünyayı eski insanlara göre daha iyi tanıyıp, daha yakından görüp bilme avantajımız olduğuna göre şu soruya cevap bulalım: Şu anda dünyada yaşayan en iyi kişi kim?  En iyi aile hangisi? En iyi millet veya halk nerede yaşıyor? En iyi ve güzel devlet hangisi?

2-    İçeriye dönelim:  Türklerin tarihte kurdukları ilk devlet Büyük Hun devletidir. Sonra Avrupa Hunları, Göktürkler, Uygurlar… Gibi İslam öncesi Türk devletleri sahne almışlardır. Bunların ardından Karahanlılar, Gazneliler, Selçuklular, Osmanlılar gibi Müslüman - Türk devletleri dünyada hüküm sürmüşlerdir. Tarihimizin bir diğer  kaynağı olan  İslam tarihine baktığımızda ise: Peygamberimizin kurduğu ve 10 yıl kadar devam eden Medine İslam devleti, peygamberimizin vefatından sonraki Hulefai Raşidin dönemi, Emeviler ve Abbasiler devirleri İslam Tarihimizi oluşturuyor.

3-    Günümüzde ise Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Müslüman Türk Devletleri ile 30’a yakın Müslüman- Arap devleti;  bunların dışında En kalabalık Müslüman nüfusa sahip Endonezya, Bangladeş, Pakistan, Malezya, İran… Devletleri mevcut. (Bunların toplam nüfusu 2 milyara yaklaştı.)   Şimdi soru şu: Tarihte yaşamış ve bu gün yaşayan bu devletlerden sizce en iyisi hangisi? Bu devletlerin tarihte yaşayanların günümüzde yaşamakta olanların liderlerine baktığımıza (peygamberimiz hariç) en iyisi kim veya kimler? 

4-    Siyasetin dışında bilimde, sanatta, sporda,  insanlara ahlaki yönden örnek olmada… Dünyada İlk insandan bugüne kadar yaşamış kişiler, önderler kimlerdir? Aynı soruyu içe dönük soralım: Siyasetin dışında Müslüman Türk tarihinde bilimde, sanatta, sporda,  insanlara ahlaki yönden örnek olmada birinciler kimlerdir?

 Yazının devamı inşallah yarın.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.