İYİ PARTİ’DE KONGRE SÜRECİ
İYİ PARTİ’DE KONGRE SÜRECİ- Mehmet HANÇERLİ- Yeni Meram Gazetesi
Türkiye seçim sathına girmiş durumda. Bir tarafta siyasi partilerin kongreleri devam ederken diğer taraftan da halk, altılı masanın toplantılarını, iktidar partisinin toplumun kılcal damarlarına dokunmalarını, dezavantajlı kesimlere yapılan iyileştirmeleri müşahede ediyor.
Hükümet kanadı döviz ve altının kontrol altında tutulmasının mücadelesini verirken diğer taraftan da baş sorunumuz enflasyonla baş etmeye çalışıyor.
Bugünkü konumuz İYİ Parti’de devam eden kongreler. Esasen siyasi partiler seçime çok az bir süre kaldığında teşkilat yapılanmaları ve kongreleri pek sevmezler. Pek iyi neticeler verdiği de söylenemez. Hele bir de iktidar adayı olarak görülüyorsanız bu durumda kongreleriniz daha bir heyecanlı geçiyor. Zira parti kuruluşları teşkilatlarını 2023 14 Mayıs’ı ve 2024 yerel seçimlerini düşünerek kurarlar. Partilerine gönül verenler seçmenlerine ve ülkeye hizmet adına kendilerine yakın kadroları kurarak seçimlerde milletvekili, belediye başkanı, belediye meclis üyesi ve teşkilat içerisinde görev almak adına uğraş verirler. Teşkilat mensupları bu görevleri almazdan önce parti içerisinde mücadele verirler. Verilen mücadeleler sonrasında asıl sınav, vatandaşa verilen sınavdır.
Seçildikten sonra sınav devam eder. Görev süresi dolduktan sonra bir karar verirler. Karnesi sağlam olanlardan teşkilatın seçtiği adaylar, tekrar sınava tabi tutulurlar. Hulasa insanoğlunun ömrü sınavla geçiyor. Rabbim de kullarını sınava tabi tutuyor. Sınavda başarılı olanlar cennete, inşallah…
İfade ettiğimiz gibi iktidar ihtimali doğan siyasi partilere rağbet de ona göre oluyor. Şu ara hiçbir insanımız, yapılan anketlerde yüzde 1’in altında görülen partilerde siyaset yapmak istemiyor.
İYİ Parti’de kongre süreçleri çok hızlı bir şekilde devam ediyor. Ancak partiye olan ilgiden dolayı problemler yaşanmıyor değil. Parti yönetimine talip olan insanlar birden çok liste ile kongrelere gidiyorlar. İYİ Parti’nin İzmir kongresi örneği önemlidir.
Biz burada genel merkezde şu adayı, milletvekilleri çoğunlukla şu adayı destekledi demeyeceğiz. İki liste yarışmıştır ve on dört oy farkı ile Sayın Sinan Bezircioğlu kazanmıştır. Burada manidar olan konu, İstanbul kongresine katılan Sayın Akşener, İzmir il kongresine katılmamıştır.
Bu yazıyı kaleme aldığımız sıralarda 29 Ocak’ta Ankara ve Konya il teşkilatlarının kongresi yapılacaktır. Ankara’da genel merkezden de bazı yetkililerin dahli bulunan iki farklı aday il başkanlığına aday gösterilmiştir. Ancak Genel Başkan Sayın Akşener’in de talimatıyla İYİ Parti Kurucular Kurulu Üyesi Faruk Köylüoğlu İl Başkan Adayı olarak tek liste halinde seçime girecek.
Konya’mızda ise durum biraz farklı. 5 değerli adayımız çalışmalara başlamıştı. İl başkanı rahmetli Gökhan Tozoğlu’nun vefatıyla boşalan il başkanlığı için şu anda 3 aday yarışıyor. Adayların her biri için genel merkezde çalışıp uğraşanlar var. Bir değişiklik olmazsa Sayın Kadir Ulusoy, Sayın Rıdvan Peker ve Nurdoğan Okur yarışacaklar. Genel merkezin Ankara’da olduğu gibi Konya’da duruma müdahalesi söz konusu değil. Ankara’daki tansiyonun boyutu Akşener’i rahatsız etmiş olacak ki, hastanede bir süre müşahede altında tutuldu.
Yapılacak kongrelerdeki son durumları ve özellikle Konya’da ipi göğüsleyenleri göreceğiz. Umarız bu çoklu listeler millete hizmet noktasında didinirler. Siyasette küskünleri çoğaltmak partiler açısından iyi olmaz. Hele bir de aradaki oy farkı İzmir’deki gibi az ise!
Hele bir de seçim öncesindeki parti içi küskünler hiç hoş olmaz. İYİ Parti’deki yapısal değişiklik devam ediyor gibi. Daha önce Teşkilatlanmadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sayın Koray Aydın görevden alınarak genel başkan danışmanı yapılmıştı. Şimdi de Genel Başkan Yardımcısı Cihan Paçacı’nın istifası ya da görevden azli ne anlama geliyor?
Kongrelerde çıkartılan listeler ve bu kıyasıya yarış merkeze yakın olanlar ile ülkücüler arasında mı yaşanıyor? Ancak şunu biliyoruz. Sayın Akşener partiyi merkeze doğru çekmenin gayretini veriyor. Aklın yolu da bir. Rahmetli Özal ve Sayın Erdoğan bu sayede toplumların desteğini almadılar mı?
Hele ki yeni seçim sisteminde ideoloji partileri ne kadar başarılı olabilir? Amerika’da Demokratlar- Cumhuriyetçiler, Türkiye’de Cumhur ve Millet İttifakı.
İki kutuplu bir dünya.
-
Henüz yorum yapılmamış.İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.