Konya
°C
Yeni Meram

KITLIK VE KURAKLIĞIN ADI: İSRAF

KITLIK VE KURAKLIĞIN ADI: İSRAF- Muhammet GÜMÜŞ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
09.09.2024 00:09
08.09.2024 14:14
0
2269
ABONE OL

Şunu herkes çok iyi biliyor ki su hayattır.
Hatta suyun önemini, değerini ve muadili olmayan tek yaşam kaynağı olduğunu da çok iyi biliyoruz.
Ancak bu bilgilere karşın özellikle suyun kullanımı konusunda acayip cömert davranabiliyoruz.
Her şeyin bir ömrü olduğu gibi suyun da zaman içinde birçok etkenler ile sonu olabileceğini unutuyoruz.
Kuraklık, mevsim ve iklim değişiklikleri gibi önemli etkenler su kaynaklarının azalmasına ve yetersiz olmasına sebebiyet veriyor. İşte o dönemlerden geçtiğimiz bu günlerde geçtiğimiz hafta sonu Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü, kuraklık, küresel iklim değişikliği ve yağışsız geçen mevsimler dolayısıyla azalan su rezervlerinin gelecek adına risk taşıdığını belirterek, tüm Konyalıları su tasarrufuna davet etti. Bir damla suyun değerini anlamak için suyun evlere hangi zorluklarla ulaştığını bilmek gerektiği vurgulanan açıklama Cumartesi gazetemizin manşetin de de yer aldı.
Açıklamadaki altı çizilen en önemli bölüm ise “Konya’mızın geleceği için bugünden adım atmamız gerekiyor. Bu konuda her yaştan hemşerimize görev düşüyor. Su bittiği zaman hayat biter. Suya sahip çıkmak vatana sahip çıkmaktır” ifadeleri oldu.
Altı çizilen diyorum çünkü susuz hayatın olmayacağı ve suya sahip çıkmanın vatanla birleştirildiği bölüm gerçekten hepimizin düşünüp uygulayacağı yegane bölümdür. Bir diğer dikkat çeken ise su tasarrufu oldu, su rezervinin korunması için büyük bir hassasiyet gösterildiği vurgulanan açıklamada, “Lakin su tasarrufu yapmaz, suyu dengeli kullanmazsak daha büyük risklerle karşılaşacağız. Yer altı su seviyesinin azalmasından dolayı 15 litre/saniye kapasiteli olan kuyularımız, 10 litre/saniyeye düştü. Dolayısıyla kuyularda da küresel iklim değişikliğinden dolayı su azalması mevcut. Barajlardan ve yer altından su temini yapmak ise çok büyük elektrik enerjisi gerektiriyor. Girdi maliyetlerindeki artışa rağmen en ekonomik seviyede su hizmeti sağlıyoruz. Şu anda KOSKİ olarak suyu maliyet fiyatına veriyoruz” ifadeleri kullanıldı.
Şimdi soruyorum bugün su faturalarına bakılıp oflar puflar yaparken suyun varlığı ve ömrüyle alakalı ne düşünüyoruz ? Allah korusun, su olmadığı zaman fiyatının, faturasının bir önemi var mı? Milyonlar olup su olmadığında o milyonlar ne işe yarar?
Mesele ekonomik maliyet vs.. hesaplarından öte suyun ömrünün azalması oluyor. Yağışların azalması iklimin değişmesi, özellikle Karapınar bölgesindeki obruk sayılarının artması da bu ömrün kısaldığının bir habercisi. O nedenle su tasarrufu konusunda 7’den 70’e dikkat etmek hepimizin bir vatan borcudur. Su israfı konusunda her alanda her yaşta önem göstermek sadece bugün için değil gelecek adına da büyük hayati önem taşıyor.
Bilindiği gibi israf ölçüsüz, lüzumsuz ve bilinçsiz harcamak, saçıp savurmak demektir. Bu anlamda kaynaklara göre de Kuran-ı Kerim’de 168 defa su konusuna temas edilirken Sevgili Peygamberimiz (S.A.V) bir litre suyla abdest alır, dört litre kadar suyla da boy abdesti alındığı vurgulanır. Dolayısıyla evde temizlik yaparken, abdest alırken, duş yaparken, kısaca suyu harcarken son derece tasarruflu hareket etmeliyiz. Mensubu olduğumuz dinimiz israf ve suyun değeri konusundaki hassasiyeti açıktır.
Çünkü Hz. Peygamber'in suyun kullanımıyla ilgili verdiği mesajlardan biri suyun tasarruflu kullanımıdır. Günümüzde su sıkıntısı çekilen ve gelecekte bu sorunun artacağından endişe ettiğimiz susuzluğun çözümü, asırlar önce verilen peygamberlik mesajında yatmaktadır. Bir kaynakta geçen bilgiye göre: En önemli israf yasağı örneği, abdest almak için kullanılan su ile ilgilidir. İbn Amr bin el-Âs'dan (R.A) rivayetine göre "Peygamber efendimiz, sahabelerden Sa'd (ra)'ın abdest alırken yanına uğradı ve ona "Bu israf nedir?" dedi. "Abdest alırken israf olur mu?" diye soran sahabeye Hz. Peygamber, "Evet, hatta akarsuyun kenarında olsan bile" buyurmuştur."
Bundan yola çıkarak bir abdestte dahi israfa vurgu yapılırken bizler günlük harcamadaki savurganlığımızı bugünümüzü ve geleceğimizi düşünerek en asgariye indirmek zorundayız diyerek şu bilgilerin aklımızdan çıkmamasını diliyorum.
Su israfı, kuraklıktır.
Ekmek israfı, kıtlıktır.
Elektrik israfı, karanlıktır.
Sağlık israfı da, hastalıktır.
Kalın sağlıcakla…

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.