Konya
°C
Yeni Meram

Kurbanlık talebinde azalma olur mu?

Kurbanlık talebinde azalma olur mu?- Hüseyin MENEKŞE- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
20.05.2022 01:50
19.05.2022 15:53
1
4370
ABONE OL

Gıda fiyatlarındaki artışlar vatandaşın gündeminden düşmüyor. Kırmızı et fiyatına geçtiğimiz aylarda yapılan yüzde 48 zammın adından Cumhurbaşkanı Erdoğan Ramazan ayı boyunca ucuz etin vatandaşla buluşması için talimat vermişti ancak Ramazan ayının bitmesiyle birlikte kırmız et fiyatlarına yeni zam geldi.
Şöyle bir geçmişe bakacak olursak; Et fiyatları bir ayda 40 TL birden zamlandı. Yeni zamla birlikte dana kıymanın kilosu 150 TL'ye, bonfilenin kilosu 210 liraya, kuşbaşı 160 TL'ye, antrikot ve kuzu pirzolanın kilosu da 200 liraya dayandı.
Geçtiğimiz günlerde Kırmızı Et Üreticileri Birliği’nin Genel Kurulu vardı. Mevcut Başkan Nazif Karabulut başkanlığa tekrardan seçildi. Nazif Başkanı bu vesile ile kutluyorum. Genel Kurulda Konuşmalarını gerçekleştiren Nazif Başkan çok önemli noktalara değindi. Ucuz et için ithalat yapmakla tehdit edildiklerini dile getiren Başkan Nazif Karabulut, şunları söyledi; “Üretim girdilerine gelen aşırı zamları, ürünlerine yansıtamayan tek sektör süt ve et üreticileridir. Bizim üreticilerimizin girdi fiyatları, serbest piyasa şartlarında değerlendirilirken, bizim etimiz bizim sütümüz enflasyonu azdırır denerek ya baskılanıyor ya da ithalat sopasıyla terbiye edilmeye çalışıyoruz. Sektörümüzü yöneten yetkililer, beyler zarar ediyoruz zarar… Üreticinin ettiği zarar, bizzat Hayvancılık Genel Müdürlüğünün hazırladığı raporlara bile yansıdı. Yapmayın! Bu cefakâr üreticileri küstürmeyin. Ahırları çardakları boşalttırmayın. Eğer bu üretici sektörden çıkarsa bir daha asla geri gelmez, milyonları verseniz gelmez. Süt üretici yıllardır zarar etti. Yılmadı. Ya nasip bu sene düzelir inşallah dedi. Ama olmadı. Çaresizlikten, gözleri gibi baktıkları ineklerini, gözyaşlarıyla kesime gönderdiler. Kesime giden bir ineğin yeri ancak 36 ayda yeri doldurulabiliyor. Ana olmadan dana olmaz. Biz besiye almak için dana bulamıyoruz, bulsak ta ateş pahası alsan bir dert almasan bir dert. Bizim fiyatlarımız biraz yükselmeye başlayınca bizi korumaları gerekenler piyasaya ucuz et vermekle, ithalat yapmakla tehdit ediliyoruz. Bu devran böyle gitmez.”
Değerli okurlar malumunuz önümüzde Kurban Bayramı var. Bu yıl Kurbanlık fiyatlarının ne olacağı erkenden araştırılmaya başlandı. Belki de Kurbanlık satışlarının olabildiğince erken başladığı bir dönem geçiriyoruz. Kimi üretici ‘ete zam gelecek’ düşüncesi ile fiyat vermiyor kimisi ise piyasa da oluşan bir fiyat dengesi ile kurbanlıklarını satışa çıkardı.
Geçen gün ulusal birkaç gazetenin haber sitesinde birkaç Kurbanlık fiyatları ile ilgili haberler gördüm. Büyükbaş kurbanlıkların 60 ile 70 bin lira, küçükbaş kurbanlıklar da ortalama 3 ile 4 bin lira olacağı belirtilmiş ancak tabi ki bu rakamlar çok abartılarak verilmiş rakamlar…
Araştırmalarıma göre Konya’da ki kurbanlık fiyatları canlı kilo olarak 55 TL’den başlıyor 70 TL’ye kadar yükseliyor. Tabi ki de bu rakamlar da düşük değil. Bu yıl kurban kesecek olan bir kişi ortalama 4 bin TL’yi gözden çıkarması gerekiyor. 2021 yılında yani geçen yıl ortalama kurban fiyatları, hayvan başına büyükbaşta 6 bin 500 lira ile 35 bin lira, küçükbaşta ise 1300 lira ile 5 bin lira arasında değişiyordu.
Kurbanlık talebinde ekonomik sebeplerden dolayı azalma olacağını düşünüyorum. Girdilere ve ete gelen zamlarla birlikte önümüzdeki haftalarda üreticilerin yeniden bir fiyat artışı yapacağı kanaatindeyim. Hakkımızda hayırlısının olması dileğiyle sağlıcakla kalın…

HABER YORUMLARI
  1. Ahmet Teke
    2022-06-22 08:00:40
    Besicimisin kasapmısın canın mı sıkıldı lüzumsuz bir yazı.Allah hakkınızda hayırlısını versin