Konya
°C
Yeni Meram

MİDE MİKROBU 'HELİKOBAKTER'

MİDE MİKROBU 'HELİKOBAKTER'- Ümmü Gülsüm ETYEMEZ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
15.11.2022 01:01
14.11.2022 15:05
0
3367
ABONE OL

Dünya nüfusunun yarısına bulaşmayı başarmış, pek azimli bir mide mikrobudur kendisi: Helikobacter pylori. Su kaynaklarının temiz olmaması, gerekli hijyen koşullarının sağlanamaması, temiz olmayan gıda tüketimiyle ve kişiler arası tükürük, dışkı ve kusma yoluyla bir başkasına bulaşabilmektedir. En çok çocuklar risk altında olup çocuklukta vücuda alınan bu bakteri uzun yıllar sonra belirti verebilmektedir.
Helikobacter Belirtileri
En belirgin bulguları üst karında ağrı, şişkinlik, bulantı, kusma, yemek yemede isteksizlik ve çabuk doyma hissiyatıdır.
Helikobacter ve Sebep Olduğu Hastalıklar
Gastrit, diyabet, ülser ve kanser gibi sebep olabileceği geniş bir hastalık yelpazesi vardır.
Helikobacter ve Beslenme
Antibiyotiğe dayanıklı bir bakteri olması nedeniyle probiyotikler beslenmeye dâhil edilmelidir. Fermente yoğurtlar, mozarella, cheddar gibi peynir çeşitleri, turşu, kımız, kefir gibi besinler probiyotik içeriklidir.
Koyu yeşil yapraklı sebzelerden özellikle brokoli başta olmak üzere; karalahana, Brüksel lahanası, ıspanak, kuşkonmaz, bamya, maydanoz tüketimine önem verilmelidir.
Antioksidan kapasitelerinin yüksek olması nedeniyle böğürtlen, ahududu, kiraz, nar, portakal gibi kırmızı, turuncu meyveler tüketilmelidir.
Bu hasta grubunda E vitamini genellikle düşük seyrettiği için fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumların ve baklagillerin tüketimi de oldukça önemlidir.
Helikobacter pylori vücuttaki demir emilimini bozarak demir eksikliğine sebep olabilmektedir. Bu nedenle demir içeriği yüksek olan karaciğer, dalak, organ etleri, yumurta, balık, tahin pekmez, kurubaklagil, kuru meyve ve yağlı tohumların tüketimine ağırlık verilebilir.
Antimikrobiyel, antiinflamatuar ve antioksidan kapasiteleri dolayısıyla yeşil çay, çörek otu, elma sirkesi, papatya, propolis, zencefil, zerdeçal ve kekik de tedaviye destek olarak kullanılabilmektedir.
Tüketilmemesi Gereken Besinler
Sosis, salam sucuk gibi işlenmiş besinler
Ketçap, mayonez gibi soslar
Cips, çikolata gibi hazır paketli gıdalar
Kızartmalar, kavurmalar
Hamur işleri ve şekerli gıdalar
Kafein ve asit içeriği yüksek içecekler
Alkol, sigara 

Evet, bir haftanın konusunu da bu şekilde kapattık sevgili okurlarım. Umarım faydalı olabilmişimdir diyor hepinize sağlık dolu günler diliyorum!
Sağlıcakla kalın!

DİYETİSYEN ÜMMÜ GÜLSÜM ETYEMEZ
@dyt.ummugulsumetyemez
İletişim: 0554 659 69 42

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.