Konya
°C
Yeni Meram

Savunma sanayisinin şahlanışı

Savunma sanayisinin şahlanışı- Adnan YILDIRIM- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
14.10.2022 01:35
14.10.2022 09:37
0
2274
ABONE OL

Sevgili okurlar; Türk savunma sanayisi son yıllarda gerçekleştirmiş olduğu ataklarla yurt içinde ve yurt dışında adından sıkça söz ettirir olmuştur. Türkiye, bir yıldan kısa süre içinde Milli Muharip Uçak'ın hangardan çıkışına, Bayraktar Kızılelma, Bayraktar TB3, Hürjet ve Atak-2'nin ilk uçuşlarına, Gökbey helikopterinin ilk teslimatına şahitlik edecek duruma hızla yükselmiştir.
Türkiye'nin savunma ve havacılıkta son yıllarda ortaya koyduğu gelişim Cumhuriyet'in 100'üncü yılında zirveye çıkacağı su götürmez bir gerçek olarak karşımızdadır. Gururlanmamak ne mümkün.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda güvenlik güçlerine yerli ve milli imkanlarla en gelişmiş araç ve ekipmanları kazandırmaya çalışan Türk savunma sanayisi, yaklaşık bir yıllık dönemde birçok projede kritik adımlar atacak ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilkleri yaşatacaktır. Bu yazımda sizlere savunma sanayimizin hayata geçireceği birkaç yenilikten bahsetmeye çalışacağım.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından yürütülen ve Türkiye'nin en önemli teknoloji geliştirme projesi olan Milli Muharip Uçak, 18 Mart 2023'te motor çalıştırarak hangardan çıkması bekleniyor. Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan ve 2030'lu yıllardan itibaren kademeli devreden çıkartılması düşünülen F-16 uçaklarının yerini alacak ve parça üretimleri başlayan Milli Muharip Uçak'ın ilk uçuşunu 2025'te yapması, 2028'de göreve başlaması amaçlanıyor. Jet eğitim ve hafif taarruz uçağı Hürjet ise 18 Mart 2023'te ilk uçuşunu yapması hedefleniyor. Montaj faaliyetlerinde sona gelinen ve yer testlerine hazırlanan Hürjet, 4 prototiple uçuş testleri gerçekleştirecek ve 2025'te ilk görevini yapabilir seviyeye yükselecek. Dönemin en önemli gelişmelerinden biri ise ağır sınıf taarruz helikopteri Atak-2'nin ilk uçuşu olacak. 11 ton ağırlığında, 1,2 ton mühimmat taşıyabilen, 30 milimetre topu bulunan helikopter, taarruz, yakın hava desteği, hava-yer muharebesi, silahlı eskort, hava-hava muharebesi, müşterek taarruz operasyonları, silahlı keşif ve gözetleme görevlerini korkusuzca yerine getirebilecek. Baykar tarafından geliştirilen muharip insansız uçak sistemi Bayraktar Kızılelma'nın da 2023'ün ilk aylarında uçuş yapması amaçlanıyor. Baykar'ın TCG Anadolu gemisine konuşlandırılmak üzere geliştirdiği Bayraktar TB3 SİHA da yeni yılın ilk yarısında gökyüzünde bayrağımızı dalgalandıracak. TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI) tarafından Gökbey helikopterinde kullanılmak üzere geliştirilen, ilk prototipi entegrasyon çalışmaları için teslim edilen TS1400 turboşaft motorunu olgunlaştırma testlerinde ise sona gelindi. Türkiye'nin en büyük savaş gemisi olacak TCG Anadolu da heyecanla envantere katılmaya hazırlanıyor. Tam yüklü deplasmanda 27 bin 436 ton ağırlıkta, 231 metre boyunda ve 32 metre genişliğinde inşa edilen ve kamuoyunda "uçak gemisi" olarak da nitelendirilen Çok Maksatlı Amfibi Gemi TCG Anadolu, Ege, Karadeniz ve Akdeniz harekat alanlarında ve gerektiğinde Hint ve Atlantik okyanuslarında kullanılabilecek.
Yeni Tip Denizaltı Projesi kapsamında üretilecek 6 denizaltıdan ilkinin bu yıl teslim edilmesi planlanıyor. Denizaltılar, 68,35 metre uzunluğa, 6,3 metre mukavim tekne dış çapına, 1850 ton deplasmana ve 40 personel kapasitesine sahip olarak inşa ediliyor.
Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen yeni insanlı ve insansız kara araçları da ilk kez envantere katılacak. FNSS tarafından geliştirilen "ağır sınıf insansız kara aracı", ASELSAN, Best Grup, Elektroland ve HAVELSAN tarafından geliştirilen "orta sınıf insansız kara araçları" sahadaki testlerin ardından güvenlik güçlerinin görüş, öneri ve talepleri doğrultusunda revize edildi, ilave kabiliyetlerle donatıldı. Geliştirme süreçlerinin sahada test edilmesinin ardından insansız kara araçları güvenlik güçlerinin kullanımına sunulacak.
Nereden nereye değil mi kıymetli okurlar. Bir zamanlar sırf yakıt konulmadığı için üretimi durdurulan Devrim arabalarından şimdi ise tanklara, denizaltılarına, helikopterlere, uçaklara… 10 yıllardır baskılanan Türk mühendisliği fırsat verildiği taktirde aya astronotta gönderir Mars’a insansız araçta. Yeter ki millet olarak yapabileceklerimizin farkında olalım.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.