Konya
°C
Yeni Meram

ZİLHİCCE AYI NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?

ZİLHİCCE AYI NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?- Medine EKMEKCİ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
12.06.2024 00:38
11.06.2024 13:52
0
2194
ABONE OL

Yüce Rabb’imiz kendi ruhundan üflediği kullarına öyle muazzam ikramlarda bulunuyor ki. Yeter ki bunu fark edelim.. Bu güzel ikramlardan birisi de Zilhicce Ayı’nın ilk on günü.
Zilhicce ayı, İslam'ın beş şartından biri olan hac ibadetinin yapıldığı, iki bayramdan biri olan Kurban Bayramı'nın kutlandığı ay olmasıyla kutsal olarak kabul edilir.
Fecr sûresinin 2. âyetinde geçen “on gece” ile tercih edilen yoruma göre, hac ayı olan Zilhicce’nin ilk on gecesi kastedilmiştir.
Bu en kıymetli günleri, tartışmalarla, gıybetle, dedikoduyla, dizilerle, filmlerle, internetle heba edip gafletle geçirmeyeceğiz. Bu günlerde İslam’ı önce kendi ahlakımıza, evimize ve hayatımıza hakim kılmak için gayret edeceğiz.
Unutmayalım! Salih amel yapmak kadar bu amellerimizi sağ salim mahşer yerine taşımak da önemlidir. Eğer dilimizi gıybetten, kalbimizi hasetten, gözümüzü haramdan, midemizi haram lokmadan, cebimizi faizden ve kul hakkından koruyamazsak bu amellerimizi daha bu dünyada iken zayi etmiş oluruz.
Efendimiz’in (s.a.s): “Ayların efendisi Ramazan, saygıya en lâyık olanı da zilhiccedir” (Beyhaki, Şuʿabü’l-îmân) uyarısı gereği, Allah’ın bize büyük bir fırsat olarak sunduğu zilhicce ayının bu önemli zamanlarına karşı asla umursamaz, vurdumduymaz davranmayacağız.
Sa‘id ibni Cübeyr (r.a): “Bu on gecelerde kandillerinizi söndürmeyin.” diyerek ibadete devam etmenin önemine dikkat çekmiştir.
Unutmayalım! Allah, namazımıza, orucumuza, tesettürümüze baktığı gibi verdiği fırsatları değerlendirip değerlendirmediğimize de muhakkak bakacaktır. Bugün büyük bir ciddiyet ve titizlikle değerlendirmeye çalıştığımız her fırsat, yarın sunulacak yeni fırsatların da kapılarını aralayacaktır..
Çokça istiğfar, çokça hamd ve şükür, çokça dua, çokça Kur'an okuyup, çokça oruç tutup, çokça infak etmeye gayret edelim.
“Amellerin en faziletlisi az da olsa devamlı olandır” hadis-i Şerif mucibince elimizden geldiğince zikir fikir ve şükürle geçirelim.
Tabii ki gönlümüzün incisi Kudüs ve Filistin'i gündemimizden düşürmeyelim. Gidip geldiğimiz yerlerde, dostlarla çay sohbetinde, evde işte kısacası her yerde sohbetin muhabbetin arasına iliştirmeyi unutmayalım..
Zilhicce Ayı’mızı hakkıyla idrak etmeyi ihya etmeyi Rabb’im nasip eylesin.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.