Konya
°C
Yeni Meram

NASIL KANDIRILDIĞINIZIN FARKINDA MISINIZ?

NASIL KANDIRILDIĞINIZIN FARKINDA MISINIZ?- Medine EKMEKCİ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
26.06.2024 00:15
25.06.2024 11:17
0
2026
ABONE OL

Kıymetli dostlar, günlük hayatımızda her an maruz kaldığımız reklamlar, sadece ürün tanıtmanın ötesinde, bilinçaltımızı etkileyerek algımızı ve davranışlarımızı yönlendiriyor. Şimdi, reklamların bilinçaltımızı nasıl etkilediğine birlikte bakalım..
Reklamlar, bilinçaltımızı avlayan kurnaz avcılar gibidir. Duygu sömürüsü, tekrar, ünlü, fenomen kullanımı, görsel algı ve hikaye anlatımı gibi çeşitli silahlarla zihnimize girer ve bir bakmışsınız o ürünü kendinize alırken bulursunuz..
Reklam mecralarını izleyebileceğin ortamlar neredeyse yatak odanıza kadar girdi. Elinizde telefon, odada TV. Salonda dergi, gazete... Sokakta, reklam tabelaları, afişler, billboardlar, taksi, otobüs üstü reklamlar. Dikkatlice bakın, reklamsız yolda 5 dakika yürüyemezsiniz..
Bilinçaltınız etrafınızdaki tüm görselleri ve içlerinde gizlenen sembolleri, subliminal mesajları topluyor. O semboller sizin bilinçaltınızda birer kod gibi çalışabiliyor. Amaç sizi düşünmekten uzaklaştırıp, duygusallıklar içerisinde tüketime güdülemek..
“Çoğu kişi alışveriş yapmayı sever. Derinde bir yerde, aslında sizi gereksiz alışverişe ve tüketime yönlendiren, siz farkında olmadan yüklenen bilinçaltı kodlarıdır. İnternete bağlanabilen her cihaz ajan çerezler aracılığı ile internet üzerindeki her türlü aktivitenizi raporlarlar. Kendi merkezlerine iletirler” diyor uzmanlar..
Örneğin; dostlarınızla sohbet ediyorsunuz. Kırmızı bir çantaya ihtiyacınızın olduğunu söylediniz. Kısa bir süre sonra tüm sosyal mecralarda kırmızı ayakkabı reklamlarını görürsünüz. Bir aralar “ biri bizi gözetliyor” vardı. Tıpkı onun gibi.. Yani güvende değiliz..
Dünyayı yöneten sistemlerin ve onların adamlarının ellerinde, insan beyninin nörolojik haritaları, insan davranışlarının verdiği tepkiler (renklere, kokulara, seslere ve daha birçok şeye) biliniyor. Korkularınızı, cinsel yönelmelerinizi, bağımlılıklarınızı iyi biliyorlar. Hangi renkten, ne tip insanlardan hoşlandığınızı bilip, o tipteki modellerin olduğu resimleri karşınıza çıkarıyorlar.. Biz bile kendimizi bu kadar tanımıyoruz..
Her tıklamanız istatistiklerinin bir parçası. 10 yıl önce önemli bir toplantıda demişlerdi ki: Dünyayı yönetenler, göz takip sistemiyle, gözbebeklerinizi ve gözlerinizi takip ediyorlar. Merak edenler Youtube’a “eye tracking software” yazıp aratabilirler..
Biliyor musunuz, Allah’a inanan kişilerin bilinçaltlarını programlamak daha zordur. Onlar içlerindeki egoyu (nefsi) bildiklerinden, bir yere gittiklerinde, içlerine düşen alışveriş dürtüsünü fark edip, sadece gerekli olanları alabilmeyi başarabiliyorlar.. Tuzağa düşmüyorlar..
Sonuç olarak, reklamlar bilinçaltımızı manipüle ederek aslında ihtiyacımız olmayan şeyleri “iyi” ve gerekli olarak algılamamıza neden olur. Bu durum, aşırı tüketime, benlik saygısı problemlerine ve maddi strese yol açabilir. Uyanık olmak durumundayız.. Vesselâm..

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.