Seçim süreci tamamlandı
Seçim süreci tamamlandı- Mehmet HANÇERLİ- Yeni Meram Gazetesi
Ülke olarak genel seçimlerden 9 ay sonra da yerel seçimleri tamamlanmış olduk. Demokratik şekilde seçimini sandığa yansıtmak isteyen vatandaşlar, siyasi partilerin belediye başkanı adayları ve meclis üyeleri için tercihlerini kullandılar. Seçime katılan tüm partileri kutlamak gerekiyor. Son 20 günü mübarek Ramazan ayına isabet eden yerel seçimlerde büyük bir performans gösterdiler.
Sosyal medyanın sıkça kullanıldığı bir seçim sürecini birlikte ihya etmiş olduk. Radyo, TV, cemaatlerin dahi müdahil olduğu bir seçim. Daha dün bir cemaat yerel seçimlerde Ankara'da Yavaş, İstanbul'da İmamoğlu'nu destekleyeceklerini kamuoyuna duyurdu.
Propaganda yöntemlerinden bayrak ve flama asma geleneğimizi %90 oranında bitirdik. Bunların yerini ücretli olan billboardlar, megalightler aldı. Hem çevre kirliliği hem de ekonomik olarak bir büyük yükten kurtulduk. Seçim sürecinde ifade edecektik ancak yanlış anlaşılma endişesi ile yazamadık. Tüm siyasi partiler bir anlaşma yapsa da şu miting olayına da bir nokta koysak.
Özellikle büyükşehirlerde trafik başlı başına büyük bir problem. Kısa vadede de pek çözülecek gibi görünmüyor. Bir şehirde miting yapıldığında trafik tamamen Arap saçına dönüyor. Tıkanan yollar, tıkanmış ulaşım Aman Allah'ım. Şehirde irili ufaklı toplantı salonları yok mu? Mevlana Kültür Merkezi, Selçuklu Kültür Merkezi, Selçuklu Spor Salonu, düğün salonları, Büyükşehir Kongre Merkezi (10.000 kişilik) ve Konya Şehir Stadyumu (40.000 kişilik) boy boy hepsi mevcut.
Siyasi partiler toplanan taraftarlarının sayısına göre kapalı mekan bulup programlarını icra edebilirler. İletişimin zirve yaptığı ve parti, aday ve fikirlerin çok rahat bir şekilde vatandaşa ulaşabildiği bir ortamda mitinglerin kaldırılması için biraz daha beklememiz gerekecek.
Parlamenter sistemden yarı başkanlık sistemine geçişten sonra partilerin de kendi konumlarını belirlemelerinde fayda var. ABD’de iki kutuplu bir siyaset ortamı var. Cumhuriyetçiler ve Demokratlar. Çok basit bir şekilde bunu Türkiye şartlarına uyarlarsak sağcılar ve solcular. Genel seçimlerde uygulaması görüldü zaten. Cumhur ve Millet İttifakı.
Millet İttifakı dağıldı. Yerel seçimlerde tüm üyeleri de kendi adaylarını desteklediler ya da başka adayların peşine düştüler. Altılı masanın bazı küçük partileri bir belediyede Ak Parti bir belediyede ise CHP’nin adayını desteklediler.
Genel seçimlerdeki Cumhur İttifakı'nın iki partisinin ittifakı halen devam ettiriyor. Cumhur İttifakı olarak genel seçime giren YRP, AKP ile anlaşamadı ve yerel seçimlere kendi logo ve ismiyle kendi adayları ile girdi. BBP de buna benzer bir uygulamanın içerisinde galiba.
30 büyükşehirde AK Parti - MHP ittifakı, seçime yapılan anlaşma doğrultusunda ortak girdiler. Tüm siyasi çalışmaları ortak yaptılar. Doğanhisar'da, Ereğli'de, Çumra'da, Büyükşehir'de, Karatay'da bütün çalışmalar ortak olarak sergilendi.
2019 yılında mental yorgunu adaylarını saf dışı bırakan AK Parti bu seçimlerde de ağır mentallerden kurtulmuş oldu. Görmeye pek alışkın olmadığımız, AK Parti'de yaşı 70’lerin üzerinde olan adayları da görmüş olduk. Demek mental yorgunluğu ve ağır mental değişimiyaşla alakalı değilmiş. Adayların birikimli olması, aktif olması, siyasi heyecanı, toplumda karşılığının olması da etkenlerin başında geliyormuş.
Biz gazete baskısından dolayı seçim sonuçlarını tam alamadan yazıyı kaleme almak durumdayız.
Ancak eski seçim süreçleri ile bugünkü yerel seçim süreci aynı olmasa gerekir. Özellikle Konya Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin meclis çalışmalarının rahatladığını görmek bu dönemde ne kadar gerçekleşecek birlikte göreceğiz.
Vatandaşın endişesi ise şu: Böyle bir şey umarız yaşanmaz. Özellikle temel harcamalar içerisinde olan ve seçimden dolayı ertelenen doğal gaz, elektrik ve diğer zamlardan dolayı enflasyonda ikinci bir artış halleri yaşanır mı? Umarım yaşanmaz, yaşanmamalı. Dar gelirli vatandaşlarımız ve emekliler ikinci bir alım gücünün azalması operasyonunu kaldıramazlar.
Seçim sonuçları tam manası ile alınsın sonra siyasi haritalar gündeme gelsin bir bakalım.
Yerelimiz, seçimimiz, demokratik tercihimiz hayırlı olsun efendim.
-
Hidayet Uçar2024-04-01 22:49:22Başkanım doğru yazmisin eline sağlik olsun inşallah
-
Osman Avcı2024-04-06 03:42:02Mehmet Hançerli bey, başta iktidar partileri olmak üzere mitingler (şaşalı ve şatafatlı) gibi propaganda masraflarına karşıyım. Keşke iktidarlar diğer küçük partilere televizyonlarda eşit propaganda hakkı tanısalardı; böyle masraflı mitingler olmasaydı. Biz halkın sırtından yapılan seçim propaganda masraflarına yazık! israf oldu. Böyle acayip ve garayip durumları görünce "keşke demokrasiye geçmeseydik;" diyorum. Monarşide padişah ve kralları sırtında yük olarak taşırsın. Böyle demokratik geçinen oligarşilerde mağrur parti ekabirlerini sırtınta yük olarak taşırsın. Ondan sonra da doğal olarak; sabit gelirlilere (emekli ve asgari ücretliler) bütçeden verecek para kalmaz. Bu seçimin galibi "hayat pahalılığında düşük gelirle geçinmeye çalışan" emekliler ve asgari ücretlilerdir.