SOSYAL MEDYA MI, ASOSYAL MEDYA MI?
SOSYAL MEDYA MI, ASOSYAL MEDYA MI?- Medine EKMEKCİ- Yeni Meram Gazetesi
Kıymetli dostlar, yaklaşık 2000'li yıllarda hayatımıza giren sosyal medya, hayatımızın bir parçası haline geldi.. Haliyle beraberinde pek çok tartışmayı da gündeme getirdi. Bu yazıda sosyal medyanın hayatımıza etkileri psikolojik, sosyolojik ve bedensel olarak yansımalarına bakalım.
Sosyal medya, 21. Yüzyılın en önemli iletişim araçlarından birisi. Arkadaşlarımızla iletişim kurmak, haberleri takip etmek ve yeni hobiler edinmek gibi birçok amaçla kullandığımız bu platformlar, hayatımızın ayrılmaz bir parçası oldu. Ancak sosyal medyanın hayatımıza etkileri sadece olumlu değil, aynı zamanda olumsuz yönleri de bulunmaktadır.
Sosyal medya, psikolojik olarak hem olumlu hem de olumsuz etkileyebiliyor. Bir yandan sosyal bağlantıları güçlendirerek yalnızlık hissini azaltabilirken, diğer yandan sürekli karşılaştırma ve beğeni arayışı, özgüven eksikliği ve depresyon gibi sorunlara yol açabilir. Sosyal medyanın oluşturduğu bilgi kirliliği de kafa karışıklığına ve stres seviyesinin artmasına neden olabilir..
Sosyolojik açıdan bakıldığında sosyal medya, küresel bir köy etkisi oluşturarak farklı kültürlerden insanları bir araya getirmiştir..
Devletimizin bu konuda dezenformasyon ile ilgili her ne kadar yaptırımları olsa da, kirli bilgi yayıldığı zaman yerine doğrusunu ifade ettiğinizde insanlar ikilem yaşıyorlar. Haliyle ilk duydukları bilgiyi dikkate alıyorlar ve olumsuz sonuçlar doğuruyor. Bu minvalde sosyal medya hızlı bilgiye ulaşma anlamında bir lütufken, bir anda iki tarafı keskin bir kılıca dönüşebiliyor.. Sosyal medya, aynı zamanda toplumsal hareketlerin güçlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır..
Fiziksel sağlık açısından ise sosyal medya, uzun süreli ekran karşısında oturmaya bağlı olarak hareketsizliğe, uyku bozukluklarına ve göz yorgunluğuna neden olabileceğini söylüyor uzmanlar. Ayrıca, sosyal medyada geçirilen zaman, gerçek hayattaki sosyal ilişkilerin zayıflamasına ve yalnızlık hissinin artmasına yol açabilir. O zaman asıl soru şu; sosyal medya insana sosyalleştiriyor mu, asosyalleştiriyor mu?
Sonuç olarak, sosyal medya hayatımıza birçok kolaylık sağlasa da bilinçsiz kullanımı ciddi sorunlara yol açabilir. Dengeli ve bilinçli bir kullanım, sosyal medyanın olumlu etkilerinden yararlanırken olumsuz etkilerinden korunmamızı sağlayacaktır. Sosyal medyayı hayatımızın bir parçası olarak görerek, gerçek hayatımızdaki ilişkileri güçlendirmeli ve dijital dünyada geçirdiğimiz süreyi sınırlandırmalıyız. Peki sınırlandırmak kolay mı? Bunun için içsel disiplin ve dinamitlerin güçlü olması gerekiyor diye düşünüyorum. Sistem boşluk kabul etmediği için, sosyal medyanın yerine ekran süresini kısaltıp, farklı hobiler edindiğinizde yani zihinsel ve duygusal boşluğu doldurduğunuzda, hayat hem daha keyifli hem daha verimli bir şekilde akacaktır.
-
Henüz yorum yapılmamış.İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.