Konya
°C
Yeni Meram

ŞÜKRAN KESİRAN

ŞÜKRAN KESİRAN- Mehmet HANÇERLİ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
21.10.2024 00:08
20.10.2024 13:10
0
1193
ABONE OL

Meram Belediyemizin kıymetli bir projesinde sona yaklaşılıyor. Dönemin belediye başkanı Sayın Fatma Toru zamanında projelendirilen, tanıtımı yapılan değerli bir proje. Şu andaki belediye başkanımız Sayın Mustafa Kavuş döneminde de ivme kazandı, inşaattaki yıkım ve yapım çalışmaları son hızla devam ediyor. Bu arada projeye ivme kazandıran en önemli etken o zaman Çevre ve Şehircilik Bakanı, şu anda da Çevre, Şehircilik ve İklimlendirme Bakanımız Sayın Murat Kurum'un destekleri yadsınamaz.
Bakanlıklara yerel yönetimler proje götürürler ve destek isterler. Başkanlar çok ister, bakanlık imkanlar ölçüsünde yardımcı olurlar. Bu isteme olayı hep böyle olurdu. Sayın Kurum'un gelmesiyle birlikte sistem değişti. Nasıl mı? Sayın Bakan, eskilerde Konya'da ya da Ankara'da belediye başkanlarını ve AK Parti İl Başkanını toplamış, “İstediğiniz bir şey var mı?” diye soruyor. Taşrada çalışanlar çok iyi bilir. Bir belediyenin bir çöp kamyonu, iş makinesi, itfaiye ve cenaze arabası alması bir olaydır. Hele bir de yerleşik alanı, mücavir alanı geniş Konya belediyelerine çöp konteyneri verilmesinden sonra belediye başkanları sevinçten uyuyamaz. Bu hizmetler bir de Büyükşehir'in yol, su, kanalizasyon, pazar yeri vb. hizmetlerle taçlandırılırsa tadından yenmez.
Meram'ın biraz da sanayi bölgesi olmaması, mesire alanlarının ve SİT alanlarının farkındalığından dolayı yatırımı yeteri kadar alamadığı dillendirilir.
O zaman al sana projenin babası Şükran Projesi. Mahallenin ismi Sahipata Mahallesi olarak değişse de “Şükran Kentsel Dönüşüm Projesi”. Maşallah denir zira güzide ilçemize şimdiye kadar yapılan en büyük hizmet. Bedeli 3 milyar TL'nin üzerinde. 163 bin metrekarelik devasa bir alan üzerinde kurulan bir nazar boncuğu.
Hizmet ehilleri iyi bilirler, bir yerde bir imar uygulaması yapıldığında imarda, emsalde, yoğunlukta artırıma gidilir. Burada Sayın Kavuş'u bir kez daha tebrik edelim. Mevcut eski imarın ancak ve ancak 1/3'ünü kullanabiliyorsunuz. Ona rağmen proje uygulanıyor. Geri adım yok. Yatırımların yavaşlatıldığı bir ortamda hızla devam ediyor ve etap etap tamamlanıyor.
Kolay değil arkadaşlar. 467 eski binanın yıkımı gerçekleştirildi. Bölgedeki tescilli binalar bir adada toplandı ve tescilli binalar bakanlık tarafından yapılmakta. Eskiden imara göre 250 bin metrekare olan inşaat alanı 75-80 bin metrekareye düşürüldü. Vallahi yürek ister. Tescilli ada etabı kasım ayına kullanıma hazır hale gelecektir. Üçüncü etapta 27 bin 500 metrekarelik alanda projelendirme çalışmaları devam etmektedir.
Büyükşehir belediyemiz ile birlikte 42 bin 200 metrekarelik alanda Larende etabında rekreasyon alanı yapılmaktadır. Proje kapsamında arkeolojik park alanı da oluşturulacak. 16 bin metrekare alana sahip bu arkeolojik parkta alışverişe ve barınmaya gelen insanlar bir fanus içerisinde geçmişimizi görecekler. Konya, zaten bir üstü var bir o kadar da altı. Bu vesile ile altını da göreceğiz. 2. etaptaki “Sur İçi” çarşısında dükkanlar bitirildi. Meram Belediyemiz tarafından ihale ile satışa çıkarılacak. Bu projenin büyüklüğünü şöyle vurgulayalım.
163 bin metrekare alan
690 parsel
Bin 720 adet bağımsız bölüm
3 bin 151 hissedar.
Projenin bir önemli yanı ise tamamlanmak üzere olan Tescilli Ada Etabı, Türkiye2nin 2. Tescilli Bina Taşıma Projesi olarak yer alıyor. Birinci etabı da 2025 yılında tamamlanacak.
Proje kapsamında yaşayan tarih Sahipata Külliyesi, cami ve hamamı, Alaaddin Tepesi ve Camii, İhtiyarettin Cami, Nasuhbey Daru-l Huffazi Cami, Sırçalı Medrese ve Bedesten yer almakta. Hulasa, ahir kelam bu projede ne ararsanız var.
İki önemli konuyu vurgulamak isteriz. Tabii ki haddimiz aşarak. Sayın Çevre, Şehircilik ve İklimlendirme Bakanımız Murat Kurum Konyalıdır. Medarıiftiharımızdır. Bizim gönlümüzde Konya milletvekilimizdir. Konya'mızda da çok büyük emekleri, hizmetleri vardır. Bu bağlamda gönlümüz eskiden olduğu gibi Konya'mızı sık sık ziyaret etmesini arzulamaktadır. Hani arada bir de olsa deprem bölgesine geçerken Konya'mızı ziyareti hemşehrilerimizi ziyadesi ile memnun eder.
Davet ister, emek ister, muhabbet ister mutlaka. Büyüklerimiz gereğini yapmalılar.
Yatırım kıtlığından dem vuran Meram ilçemizin memnuniyeti fevkalade önemlidir. Konya'nın incisi Meram'dır. Meram'da bağı olanların Türbe Önü'nde evi olanların yurdudur Konya. Bu güzide ilçemize bir Büyükşehir Belediye Hizmet Binası da yakışır.
Hem Meram'daki gelişmeyi hızlandırır hem de konuşanların sesini, soluğunu keser. Karar vericilerimiz, büyüklerimiz en iyisini takdir edecektir.
Şükran Projesi'ne emek verenlere müteşekkiriz. Allah razı olsun. Bu büyük proje için tek şey söylenir.
“ŞÜKRAN KESİRAN”

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.