Konya
°C
Yeni Meram

TARIMDA İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ

TARIMDA İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
11.09.2024 00:14
10.09.2024 13:15
0
2284
ABONE OL

Tarımsal üretimin yoğun bir şekilde yapıldığı bu günlerde tarım iş gücündeki insan kayıplarımız ve ekipmana bağlı iş kazalarımız hızlı bir şekilde artmakta bunlarla ilgili haberleri yerel gazetelerimizde ve sosyal medyada sürekli okumak herkesi olduğu gibi beni de derinden üzmekte.
Ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği mevzuatındaki en önemli gelişme Haziran 2012’de 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun yayımlanmasıdır.
6331 sayılı Kanun ile tüm çalışanlar gibi tarım sektöründe çalışanların da sağlık ve güvenliklerinin korunması için gerekli yasal düzenlemeler yapılmıştır.
Tarım sektöründe iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin sorunların çözümü ancak bu sorunların somut olarak ortaya konulması, çözüm önerilerinin geliştirilmesi ve uygulanması tüm paydaşların katkısıyla sağlanacaktır.
İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin önündeki en büyük engel olan kayıt dışılık ile mücadele çalışmalarına öncelik verilmelidir. Bu aşamada tarım ve orman bakanlığının birebir çiftçilerle bir arada saha da görev yapan tarım danışmanlarının katkısı çok önemlidir. Ayrıca eğitim ve yayım dairesi başkanlığı tarafından uygulamaya konulan tarım danışmanları tarafından kayıtların tutulması önemli bir uygulama olmuştur.
Çalışanlara ulaşma imkânı bulunan aile sağlığı merkezleri ve toplum sağlığı merkezlerinde görevli hekim ve sağlık personellerinin iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilgi ve farkındalık düzeylerinin arttırılmasında katkıları büyük önem taşımaktadır.
Tarımda iş sağlığı ve güvenliğine yönelik reklam ve televizyon sosyal medya yayınları arttırılmalıdır. Mesleki eğitimler artırılmalı Ziraat mühendisleri iş sağlığı ve güvenliği konusunda mesleki yeterliliğe sahip olmalı ki birebir sahada üreticilere fayda sağlayabilsinler.
Tarım sektörüne özgü teşvik ve kredi uygulamalarında projelerde iş sağlığı ve güvenliğinin de bir kriter olarak ele alınması sağlanmalıdır.
Tarım sektöründe iş sağlığı ve güvenliği çok önemli çünkü kayıplarımızın büyük çoğunluğu ÇOCUK TARIM İŞCİLERİMİZ.
Gerçeği yazmak gerekirse normal hayatta dahi çocuklarımızı koruyamadığımız yılları yaşıyoruz.
Allah cc rahmet eylesin kabrin nur mekânın cennet olsun kıymetli NARİN KIZIMIZ.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.