Konya
°C
Yeni Meram

TEMAYÜL

TEMAYÜL- Mehmet HANÇERLİ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
03.04.2023 01:38
02.04.2023 12:47
1
1837
ABONE OL

Temayül Türkçe’mizde çok fazla kullanılan bir kelime değil. Arapça kökenli ve meyletmekten geliyor. Eğilme, bükülme, meyletme anlamına geliyor. Bu sihirli kelime seçim zamanında daha sıkça kullanılmakta. Cumhurbaşkanlığı ve parlamentonun belirleyeceği ve 14 Mayıs’ta yapılacak olan seçimlere bugün dahil 42 gün kaldı.
Milletvekili olup vatana millete hizmet adına aday adaylarımız kendi siyasi görüşlerine meyledip aday oldular. Nefsi temayülleri tamamlandıktan sonra şimdi gönül verdikleri siyasi partilerin temayülleri başlayacak. Siyasi partilerin bu tercihleri kimi partilerde temayül, kimilerinde yoklama, kimilerinde teşkilat temayülü, bazılarında örgüt tercihi, bazılarında merkez yoklaması olarak geçiyor.
Ancak isim olarak ne geçerse geçsin, böyle bir seçme sınavı, seçen ve seçilen için zor bir sınav olacak. Bütün partilerin dava yada siyasal emekçileri kabarık özgeçmişleri, almış oldukları diploma ve sertifikalar ile katılmış oldukları ulusal ve uluslararası toplantıları bir bir sıraladılar. Bir grubu da halkın ya da milletin insanı olduğunu vurguladı.
Şu kesin; Hangi seçim olursa olsun bu mahalle muhtarlığı, meclis üyesi, başkanlar ya da milletvekilleri veya diğer idareciler belirlenirken insanlar, seçmenler ulaşabilecekleri adayları destekliyorlar. Falanca mahalle ya da ildeki muhtarın bana ya da bize ne faydası var ki? Bu içinde bulunduğumuz hafta hem aday adayları hem de siyasi partiler için yangın haftası. 9 Nisan’da geçici milletvekili aday listeleri seçim kurullarına sunulacak. Aday listelerini değerlendiren seçim kurulları yapacağı değerlendirme sonucu 16 Nisan 2023’te kesin aday listelerini yayınlayacak. Muhtemelen geçici aday listeleri açıklanır açıklanmaz partiler siyasi arenaya inecekler. Velinimet olan seçmenler, bu dönemde ziyaret edilecek. Hal hatır sorulduktan sonra destek istenecek. Seçmenin kendine bir kez daha özgüveni gelecek.
Bazı partiler 9 Nisan’dan sonra saha çalışmalarına başlayacak. Mesela bir değişiklik olmaz ise 11 Nisan’da AK Parti’nin aday tanıtım programı Ankara’da yapılacak. Bu aday tanıtımı daha sonra iller bazında gerçekleştirilecek.
Konumuz temayüle dönersek, bu yangın haftasında temayülü bu kez parti ya da örgütler kullanmaya başlayacaklar. Ankara genel merkezde kurulan yüksek düzeydeki parti yetkililerinin oluşturduğu aday belirleme kurulları, adayları muhtemelen tek tek dinleyecekler. Kurul üyelerinin inisiyatifleri doğrultusunda aday sayısını o ilin milletvekili sayısının biraz üzerinde belirleyerek genel başkan ya da genel merkezdeki bir üst kurulun bilgisine sunacaklar.
Konya örneğini verirsek, 207 aday adayını tek tek değerlendirerek 15 milletvekili sayısının üzerinde mesela 20-25 aday adayına indirgeyip üst kurula sunacaklar. Son olarak üst kuruldaki ilgili siyasi partilerin en üst düzey yetkilileri karar verecekler. Bu süreçte AK Parti’nin işi biraz da kolay. Cumhur İttifakı'nın siyasi partileri kendi logo ve listeleri ile seçime girecekler. Burada işi zor olan Millet İttifakı ve CHP, belki İYİ Parti.
Söylentiler doğru ise bir artı altılı masada partilere vaadedilen 54 milletvekili adaylığı var. Hem de CHP’nin seçilebilecek listelerinden kontenjan ayrılacak. İYİ Parti’nin de elini taşın altına koyması ve masanın diğer partilerinin adayları için kontenjan istenmesi durumunda bakalım ne olacak? Zira İYİ Parti daha önce seçime kendi logo ve listeleri ile gireceğini iddia etmişti. Bu yazdıklarımız varsayım ancak CHP’nin Konya’dan iki millet vekili çıkaracağını düşündüğümüzde; Ahmet Davutoğlu Millet İttifakının Konya 1. sıra adayı olabilir. Yine Saadet Partisinin eskiden kalesi konumundaki Konya’dan 2.sıra adayı alması durumunda CHP’nin Konya’dan yine CHP’li bir vekili olmayacak.
Bu hafta Millet İttifakı'nın büyüğü CHP için çok zor bir hafta olacak. Bir taraftan ortakların istekleri ve hevesleri, diğer taraftan partiye emek vermiş CHP emekçileri.  Bu dengeyi koruyabilecek, süreci idare edebilecek bir lider yada kadro var mı?
Konya’mıza 15 yıl hizmet etme hakkı verdi Cenab-ı Hak. Partimizin teveccühleri ve hemşerilerimizin tercihi doğrultusunda hizmet etmeye çalıştık. Buradan şuraya gelmek isteriz. Siyasal olarak bazı bilgilerimiz olabilir. Siyasi partileri çıkarabilecekleri tahmini milletvekili sayısından tutun da, Konya merkez ve taşra, büyük ya da küçük ilçelerin belirleyebilecekleri milletvekillerine dair duyumlar olabilir. Milletvekilliği sürecini tamamlamak isteyen, üç dönemini doldurup yeni isimlere imkan tanıyanlar mutlaka vardır. Millete hizmet etmek adına vekillik özlemi çeken kardeşlerimiz de mutlaka vardır. Burada böyle magazin türü şeyleri yazmayı uygun bulmayız efendim! Şurada ne kaldı ki 7 gün, 1 hafta pazara kadar.
Bakalım temayül kelimesinin esrarı kimlere bükülecek, kimlere eğilecek, kimlere meyledecek? Saygılarımı sunuyorum…

HABER YORUMLARI
  1. Suat Şahin
    2023-04-03 10:49:28
    Sosyoloji literatürüne 25 yıl önce fakirin kazandırdığı bir terim vardır, "seçtirilmişler aristokrasisi" ... Seçim demokrasiyi sindirmiş ülkelerde olur, bizde ise seçtirilmişler aristokrasisi...