Konya
°C
Yeni Meram

YAPICI MUHALEFET

YAPICI MUHALEFET- Mehmet HANÇERLİ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
24.07.2023 01:17
23.07.2023 12:14
0
1345
ABONE OL


Demokratik yönetimlerde iktidar kadar muhalefetin de önemi yadsınamaz. Muhalefetlerin görevi bir taraftan iktidarın hatalı uygulamalarını ortaya koyarken diğer taraftan da doğrusunu sunmak, yeni projeler üretmektir. Hatta daha evrensel muhalefette bir önemli üçüncü unsur da iktidarın yaptığı olumlu ve memleket hayrına olan uygulamaları desteklemektir. Bu uygulama bizim memlekette pek uygulanmaz. Ta ki Milli Şef döneminden kalma kötü bir alışkanlığımız vardır. İktidar olumlu iş de yapsa, hiçbir zaman övülmeyecektir. Buna da adı sanı konulmamış, “ Milli Şef kuralı” diyebiliriz. Bizde bırakın övmeyi ulusal güvenliğimizin söz konusu olduğu dönemlerde dahi yurt dışına asker göndermeyi uygun görmez, muhalefet ederiz.
21 yıldır iktidarda kalan AK Parti'nin en büyük şansı, karşısında bir muhalefet olmayışıdır. Önceleri rahmetli Deniz Baykal sonrasında da Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, tam manasıyla bir ana muhalefet lideri olamamışlardır. Bu durum AK Parti için bulunmaz bir nimettir. Ancak memleket için bir kayıptır.
Bu başarısız muhalefet liderleri Konya tabiri ile iktidarın ekmeğine yağ sürmektedir. Bu ikiliye bir de rahmetli Erdal İnönü'yü eklersek iktidar için derman yetmez. Ekonominin eskiye göre problemli olduğu 2023 seçimlerinde dahi bu muhalefet altılı yandaşları ile beraber seçimi ve parlamento çoğunluğunu kaybetmişlerdir.
Partiler vatandaşlarına hizmet etmek için iktidar olmak isterler. Problemleri çözerler, hem iktidarda kalırlar hem de dua alırlar. Bu söylemlerimize CHP müstesna diyebiliriz. İktidar olmamak adına her türlü eylemi gerçekleştiriyorlar. Ancak ellerinde eskiden kolayca yönlendirebilecekleri bir yargı vardı. Memleketine 367 garabetini yaşatan AYM'si vardı. Ancak şu andaki yüksek yargı organları almış oldukları kararları hukuk çerçevesinde alıyorlar.
CHP'de bir şeyler hala yanlış gidiyor. Adaylık konusundaki çelişkiler, sen ya da ben aday olmalıyım tartışmaları artı altılı masanın küçük ortaklarının üstün pazarlık yeteneklerinden dolayı 2023'ün seçim kaybedeni CHP, kazananı ise Cumhur İttifakı oldu.
Hatalar zinciri devam ediyor. İnsanoğlu bu. Karşısındakini mizahi eleştiren, aynısını yaşamadan ölmüyor. Tek adamlıkla suçladıkları Tayyip Bey'in yerine kendisi oturmadı mı? 15 Temmuz'u senaryo olarak gören ana muhalefette şu anda parti içerisinde darbe yapılmıyor mu? İnsanoğlu bu kadar nankör olmamalı. Gemiyi ilk fareler terk edermiş. Bakan olacağı öngörüsüyle milletvekili aday listesine alınmayıp sözde bakanlıkta gün sayan bazı “yoldaş”lar, Kılıçdaroğlu'nu satmışlar. Ya muhterem genel başkanın için gözyaşı döken, sen değil miydin?
Şimdi de baba ile oğul arasına giriyorsun. Babada istikbal göremediğin için oğul cephesini mi tercih ediyorsun? Sizler siyasetin çıkarcı yönlerini herkesten daha iyi bilirsiniz. Şunu atlamamalısınız. Genel başkan parti içindeki demokrasiyi azami ölçüde işleterek kendine yakın bütün yandaşlarını hem delege yapmış hem de ilçe ve il başkanlıklarını vermiş. Allah aşkına İstanbul'da kaç tane ilçe başkanı toplayabildiniz?
CHP için çok büyük bir tehlike, AK Parti için de bulunmaz fırsat kapıda. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı. Ülke olarak herkes işini yaparsa, problem yaşamayacağız. Diyanet ve müftüler haricinde her birimiz her konuda fetva vermez miyiz?
Kardeşim yeni düzende milletvekili yasama görevine istinaden yasa çıkarsın, bakanlar yürütme görevi yapsın, siyasetçiler siyasetini, belediye başkanları da yerel faaliyetlerini yapsınlar. Yerel faaliyetler de belli zaten.
Ancak bizim belediye başkanlarımız genel seçim çalışmalarının bulunmaz dekorlarıdır. Kendi beldelerini, yerleşim birimlerini çöp götürürken bizim siyasi dehalarımız, belediye başkanlarımız, Türkiye'de meydan meydan gezerler. En uç noktası da seçim gecesi TV'lerde kendi genel başkanlarını, cumhurbaşkanı ilan ederler.
Akıllı olmak lazım. İstanbul'u ele aldığımızda, Kılıçdaroğlu'na bayrak açan İmamoğlu, İstanbul'da aday gösterilir mi? Gösterilse ya da gösterilmezse, CHP İstanbul yerel seçimini alabilir mi? Göreceğiz ama genel seçimdeki aday krizi yerelde de yaşanırsa, durum nice olur?
Tarih tekerrürden ibarettir. Ancak İmamoğlu cephesinden bakıldığında da hakkında yargı kararı bulunan bir kardeşimizin parti genel başkanlığını almaktan başka seçeneği yok mudur?
Muhalefet enerjisini boşa harcıyor. Kendi ayağına sıkıyor.
Yapıcı ve akılcı muhalefet, ülkeye kazandırır.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.