Konya
°C
Yeni Meram

YEREL HİZMET SİYASETİ

YEREL HİZMET SİYASETİ- Mehmet HANÇERLİ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
22.02.2024 00:45
21.02.2024 16:57
0
1457
ABONE OL

Elde var 38. Size nasıl geliyor bilmem ancak durağan bir seçim arifesinden geçiyoruz. Yine eskileri karıştırdığımızda o eski hareketli seçim dönemleri yok. Kavga yok, tartışma yok, ekranlarda dahi tartışan adaylarımız yok, parti flamalarını kesen yok. Gerçi parti bayraklarını kesen zevat daha sonra hidayete erip bayrağını kestikleri partilerin yönetimlerine girdiler, problem de bitti.
Daha önce karşı taraflarda yer alan gençler, partiler, yapılan kutsal ittifaklar sayesinde kol kola geçiyorlar. Partiler adaylarda ve bölge, şehir, ilçe ve beldelerde anlaşmışlar. Kimse kimsenin kıta sahanlığına girmiyor.
İttifakların kötü tarafı da yok mu? Fazlasıyla var. Hangi seçimde, kiminle, hangi şartlarda ittifaka gireceğini bilmeyenler var. Hep aklıma rahmetli üstat Necip Fazıl Kısakürek'in dizeleri gelir. “Baba katili ile baban bir safta.” sonrası Ayasofya. Yıllarca gençleri Ayasofya'nın kırılmayan zincirleri ile ajite edenler şimdilerde “Ayasofya'yı iktidar olursak müzeye çevireceğiz” diyenlerle bir olup Sayın İmamoğlu'nu başkan yapmadılar mı? Oldu olacak, büyükşehir belediyesinin sosyal tesislerindeki içeceklerden de tadın biraz!
Gelelim durağanlığa, siyasi sessizliğe. Bu sessizlik insanı düşüncelere götürür. Ortada konuşulan anket dahi yok. Adayların seçim kurullarına verilmesi daha 3 gün önce yapılmış. Başkan ve meclis üyesi adaylarımız belli oldu. 3 gün de itiraz süresi var.
Taşrada biraz hareketlilik var. Oradaki siyasilerimiz esnaf ve hane ziyaretlerine devam ediyorlar. Oralarda da yüzlerde bir burukluk ifadesi var mı? Siyasi çalışmalarda bulunanlar en iyisini görür.
Bir de şu klişeleşmiş soru. Projelerin var mı? Çok uzun bir süre bir görevi ifa etmeye çalıştık. Büyük projeler büyükşehir belediyesinin görevi olmalı. Yerelde küçük şehirler temizlik, denetlemeler, park bahçeler, otopark, sokak yapım ve bakımı, ilaçlama vs. vs. Bu tür rutin belediyecilik hizmeti yapacak. Biz de ne hayvanat bahçesi ne büyük parklar, katlı otoparklar, yüzme havuzu, pazar yeri, düğün salonu, okullar, spor salonları vs. vs. yapacağız demedik ama yaptık.
Belediyelerin görevi, yerelde ihtiyaç duyulan yatırımları yapmaktır. Bu da Hadim'de Beyşehir'de, Halkapınar'da, Selçuklu'da değişkendir. Daha büyük düşünürsek Karatay'da ve Şişli'de değişiktir. Fiziksel belediyeciliğin bitirildiği yerlerde kültürel belediyeciliğe geçilecektir. Meram'da ilçeyi diğer şehirlere bağlayacak ana arterler açılması gerekli iken Çankaya'da Erzurum'a gönderilecek cenaze aracı sorunu vardır.
Şu anda siyasi çalışmalarda bulunan belediye başkanlarına ilk soru, “ Oo başkanım, sen buralara gelir miydin?” Görev süremizde Karatay'da 300'e yakın camiyi en az 3-4 tur etmemize rağmen cami cemaatinin ifadesi, “ Sizi buralarda görmek de varmış kaderde.”
Konya'da 250-300 binin üzerinde iş yeri var. Başkan işini mi yapacak, hizmet mi edecek, yatırım mı yapacak yoksa sizin iş yerinizi mi ziyaret edecek? Bu ziyaretler Yalıhüyük'te, Doğanhisar'da kolaydır. Ancak Tatlıcak'taki iş yerlerini sadece 1 haftada gezemezsiniz. O tür yerleri de derneklerini ziyaret ederek isteklerini almalısınız.
Bir de vatandaşın aklından geçenler var ki! “Her ay seçim olsa bayağı iyi olacak. Mahallemiz bir hizmet gördü. Seçim olmasaydı şu park, bu yol, şu hizmetler mümkün değil yapılmazdı.” Belediyelerimiz genel idareden nüfusa göre gönderilen ödenekler, emlak vb. gelirler, harçlar ve diğer belediye gelirleri ile hizmet üretmeye çalışırlar. Ancak şunu iyi ifade etmek gerekiyor ki ülkenin ekonomik durumu, toplanan vergiler, direkt olarak belediyeleri etkiler.
Bir eski belediye başkanımız seçime yakın İmar Kanunu'nun 18. maddesinin uygulanmaması yönünde tarafıma telkinde bulundular. Her yiğidin bir yoğurt yiyişi var. Seçimde her dönemde 18. madde uyguladık ve seçmenin tercihini olumsuz yönde hiç etkilemedi.
İdarenin en önemli argümanı ve uygulanacak en önemli ilke adalettir. İşinizi adil bir şekilde , kul hakkına riayet ederek yaparsanız problem yaşamazsınız. Zira Rabbim bütün günahları affediyor ancak kul hakkı müstesna, diyor. Kalpleri yönlendirecek olan, vatandaşın idareyi sevmesini sağlayacak olan Rabbim nelere kadir?
Vatandaşın tek bir isteği var. Yerel yönetimler adil davransınlar, herkese eşit muamelede bulunsunlar, bugünün işini de yarına bırakmasınlar.
Esnaf dükkanlarına bir yazı asarlar. “ Müşteri velinimetimizdir.” diye. Belediyeler de Keçiören Belediyesinin girişindeki Hadis-i Şerif'in yerine getirilmesini istiyor. “Kolaylaştırınız, güçleştirmeyiniz, müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz.”

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.