YEREL SEÇİMLERE KILIÇDAROĞLU YORUMU
YEREL SEÇİMLERE KILIÇDAROĞLU YORUMU- Mehmet HANÇERLİ- Yeni Meram Gazetesi
Yerel seçimleri tamamlamış bulunuyoruz. Mini tartışmaları ile, itirazları ile sonrasında yapılan ve yapılacak kurultayları ile farklı bir seçim süreci yaşamış olduk. Sarıdan kırmızıya geçen haritaları ile altılı masasız birliktelikleriyle bir seçim. İrtifa kaybedenler, başarılı görünenler, kırgınlıklar, küskünlükler, ders vermeler, kutlamalar, hissedilmeyen adaylı ittifaklar, pazarlıklar neticesinde anlaşılamayan, bozulan ittifaklar, ince ayrıntılar, neler neler…Sonuçta tamamlanan bir seçim ve değişen koltuklar.
Sayın Cumhurbaşkanı, klasik balkon konuşmasında siyasetinin devamında çok farklı uygulamalardan bahsetti. Seçmenin vermeye çalıştığı ve 12 hedefe oturan ders niteliğindeki istekleri siyasi partilere iletildi.
Bugün ele alacağımız konu önceki dönem CHP Genel Başkanı olup delege yönlendirmeleri ile koltuğundan indirilen Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun yerel seçim ile ilgili görüşleri.
Sayın Kılıçdaroğlu, günler sonra yerel seçimlerle ilgili görüşlerini belirttiler. Seçimde partisi CHP’nin başarısının “3 temel nedeni var.” deyip sıraladı.
Birincisi küskün AK Parti seçmeni
AK Parti’ye destek veren seçmenler, 10 ay öncesinde de küskünse yine AK Parti’ye küskün diyelim. Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a genel seçimde niçin destek verdi ve onu cumhurbaşkanı yaptı? 10 ay önce olmayan küskünlük yeni mi oluştu? Sayın Kılıçdaroğlu iyi bilmelidir ki seçmende öncesinde de sonrasında da bir değişiklik yoktur. Ancak genel seçimde sadece AK Partililer değil bütün seçmenler Kılıçdaroğlu’na güvenememiştir. Tabii ki burada Sayın Kılıçdaroğlu’nın önceki tutarsız söylemleri etkili olmuştur. Güven vermemiştir.
İkincisi seçimin iki parti arasında geçmesi
Pekala seçim iki parti arasında geçti ise İYİ Parti’nin Nevşehir’ine, MHP’nin Osmaniye’sine YRP’nin Şanlıurfa’sına ve Yozgat’ına BBP’nin Sivas’ına ne demeli? Sayın Kılıçdaroğlu, iki partinin yarıştığı daha doğrusu iki liderin yarıştığı bir seçim arıyorsan genel seçime bakacaksın. Bu seçimde altılı yoldaşlar(DEM hariç) kendi adayları ile seçime girdiler. Hatta Cumhur İttifakı’nın iki partisi AK Parti ve MHP bazı bölgelerde kıyasıya yarıştılar. Dolayısıyla bu seçim çok partili adayların yarışması şeklinde geçmiştir.
Üçüncüsü Kürt seçmenin CHP’yi tercih etmesi
Tez çürütme adına yazmıyoruz ancak genel seçimleri hatırlatmakta fayda var galiba. Türkiye genelinde Doğu ve Güneydoğu’dan batıya, İstanbul’a kadar Kürt kardeşlerimizin birçoğu desteğini Sayın Kılıçdaroğlu’ndan yana kullanmadı mı? O zaman bu söylem de doğru değil maalesef. Genel seçimlerde sizin atladığınız konu devlet yönetimi, güvenilirlik, karizma, uluslararası toplumda liderlik özelliği ve idareciliğine güvendiği Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a her kesimden insan destek vermiştir.
Genel seçimlerde bir tarafta her girdiği seçimi kazanan bir lider varken diğer tarafta da hiç kazanamamış bir genel başkan vardı. Beklenen netice gerçekleşti. Büyüklerimiz daha iyisini, en iyisini bilir ama bu seçim sonuçlarını etkileyen en önemli unsur “ekonomi”dir. Daha önce de zikrettik. Bu seçimin adı “ekonomik yerel seçim”dir.
Seçmen genel seçimde CHP Genel Başkanı’nda güven ortamını bulamadığı için tercih etmemiştir. On ay içerisinde ekonomide beklediği rahatlamayı göremediğinden siyasi partilere ders vermek istemiştir ve bu ders okunmuştur. Önceki seçimin yumuşak karnı olan EYT’nin sancıları hala devam etmektedir. Verilen bu ve buna benzer siyasi kararların bir yan etkisi mutlaka olacaktır.
Bu seçimde tepki oylarının büyük bir çoğunluğunu alan YRP, karlı konumdadır. Bu seçimde aldığı desteğin kendisine ait olduğunu düşünürse yanılır. İşte Saadet Partisi’nin son geldiği nokta ortadadır.
Bu arada Yeniden Refah Partisi’nde başarılı olan ve küskünlerin desteğini Konya’da fazlasıyla alan İl Başkanı Temel Peker’in istifasını öğrenmiş olduk. Sayın İl Başkanı, koymuş olduğu yüzde 35’lik oy hedefini tutturamadığı için görevinden istifa etti. Hiçbir genel merkez yetkilisi de “Biz Konya’da 5 belediye aldık, yüzde 20’nin üzerinde oy aldık, istifanı kabul etmiyoruz, zinhar olmaz.” demedi. Sanki beklenen bir istifaymışçasına hemen istifasını kabul ettikleri gibi Sayın Mehmet Köseoğlu’nu da il başkanı olarak atadılar.
Genel ve yerel siyaseti önümüzdeki süreçte daha iyi göreceğiz. Tayyip Bey, “Siyasette yeni bir döneme giriyoruz ve biz bu kulvarda varız.” dedi. CHP Genel Başkanı, erken seçime bir bakıma “erken” dedi.
Şimdi siyasetin en hareketli olacağı günlere yaklaşıyoruz. İlk beşe giren siyasi partilerimiz belli de ikinci beştekilerin durumu ne olacak ki?
Oturup kendi geleceklerine bir karar vereceklerdir anlaşılan. Başka çareleri de yok sanırım.
-
Henüz yorum yapılmamış.İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.