Konya
°C
Yeni Meram

İŞADAMLARI-İŞ İNSANLARI DERNEKLERİ VE KONSİAD 8. OLAĞAN GENEL KURULU

İŞADAMLARI-İŞ İNSANLARI DERNEKLERİ VE KONSİAD 8. OLAĞAN GENEL KURULU-Adem ESEN-Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
23.06.2023 00:00
22.06.2023 15:38
0
1577
ABONE OL

İş dünyasının başta ekonomik ve mali alan olmak üzere endüstri ilişkileri, sosyal ve kültür hayat üzerinde etkisi vardır. Ticaret, sanayi odaları ve borsalar ve birlikleri olarak iş dünyası kamu kurumu niteliğinde düzenlenmiştir. Bunun yanında dernek olarak bir araya gelenler gönüllülük esasına göre faaliyet gösterirler. Bunlar da tasnif edilirse, ülke genelinde faaliyet gösterenler, bölge veya il düzeyinde faaliyet gösterenler veya hemşehri-bölge esasına göre faaliyet gösterenler diye ayrılabilir. MÜSİAD, TÜSİAD veya TÜMSİAD ilk gruba örneklerdir. İl dışında olup hemşerilik esasına göre örgütlenen işadamları-iş insanları derneklerine bir örnek İstanbul’da merkezi olan KONSİAD’dır.
2008 yılında İstanbul’da kurulan Konyalı Sanayici ve İşadamları Derneği (KONSİAD) Derneği sekizinci olağan kurulu 17 Haziran cumartesi günü İBB 1453 Çırpıcı tesislerinde yapıldı.
Açılış konuşmasında Başkan Kemal Çelik derneğin ülke içinde ve ülke dışında yaptığı çalışmaları genel olarak anlatmıştır. Burada vurgu yapılan konular, Rusya-Ukrayna savaşıyla beraber dünyadaki emtia fiyatlarının artışına karşı ticaret erbabının alacağı tavır; Filistin, Kıbrıs, Rusya, Başkurdistan, Balkanlar, Çin gibi ülkelere iş ziyaretleri ve ülke içinde yapılan işler vs.
Özellikle deprem yardımları sivil toplum örgütlerinin en başarılı olduğu konular arasındadır. Bu amaçla yapılan kampanyalara iş çevrelerinin rağbeti fazla olmaktadır. Kurban için bölgeye ayrı destek verilmektedir. Yine başkan, bölgede KONSİAD tarafından bir okul yapılacağının müjdesini vermiştir. Başkanın döneminde derneğin genel merkez binası alınış, ayrıca dernek şubeleri açılmıştır. Böylece KONSİAD adında Konya, İzmir, Antalya, Ankara, Yalova/Bursa, İstanbul Anadolu, Fransa Lyon, Bulgaristan ve Hollanda dernekleri kurulmuştur. Daha sonra bu şubeler ayrı dernek olarak teşkilatlanarak federasyona gidilmiştir. KONSİFED (Konyalı Sanayici ve İş İnsanları Federasyonu) ile de federasyon kurulmuştur.
Konya günleri yapılarak hem bölgedeki Konyalılar bir araya getirilmekte, hem de Konya ve ilçeler, köylerle irtibat kurulmaktadır.
Derneğin istişare kurulu başkanı Eyüp Akbal, depremdeki çalışmalar ve bundan sonra yapılacaklar hakkında bilgi vermiştir. İş adamı derneği olarak deprem bölgesinde iş hayatının tekrar hayatiyet kazanması üzerinde durmuştur. Bu çerçevede depremzedelere psiko sosyal destek verilmesi gereğini belirtmiştir. Program sonunda 60 civarında bağışçıya plaket verilmiştir.
Başka bir konuşmacı olan kendisi de Konyalı olan İstanbul İhracatçılar Meclisi başkanı K. Taycı, Türkiye’nin 255 milyar dolarlık ihracatının içinde kuru bakliyat ve yağlı tohumların payını 13 milyar dolar olarak belirtmiştir. Ülke ekonomisinin kalkınmasında ihracatın önemini dile getirmiştir.
Programa katılan Zeytinburnu Belediye başkanı Ömer Arısoy (sayın başkan fahri Konyalıdır), Zeytinburnu kaymakam Ercan Turan ve Eyüpsultan kaymakamı İhsan Kara İstanbul’da Konyalı olmanın anlamlarını belirtmişlerdir. Ereğli Belediye başkanlığı, milletvekilliği ve Çevre Bakanlığı yapan Ali Talip Özdemir ise Mevlana’nın görüşlerinin evrenselliği ve Konya dışında bunun anlamı üzerinde durmuştur.
Bugünlerde TRT 1 Mevlana adlı dizi filmi gösterime başlamıştır. Bu aynı zamanda ilginin Konya’ya çekilmesi demektir. Dolayısıyla başta Mevlana olmak üzere tarihi şahsiyetler ve kurumlar Konya açısından önemlidir.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.