Konya
°C
Yeni Meram

Batı Afrika'daki Devrimin Nedeni (2)

Batı Afrika'daki Devrimin Nedeni (2)- Adem ESEN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
02.09.2023 00:53
01.09.2023 14:56
0
1785
ABONE OL

ECOWAS bölgesindeki darbelerin nedenleri
Batı Afrika’da darbelerin nedenlerini şöyle sıralamak mümkündür:
Güvenlik krizleri
Güvenlik krizleri askeri müdahalelerin ana nedenidir. 2013 yılında Mali örneğinin ardından Fransız silahlı kuvvetlerinin SERVAL ve ardından BARKHANE müdahaleleriyle birlikte bölgede istikrar sağlanamamıştır. Tüm bölge terörizm, organize suç ve her türlü kaçakçılığın yuvası haline gelmiştir. Devletler bu bölgelerde otoritelerini kullanmakta zorlanmakta ve teröristler bu ihmalden faydalanarak yerleşmekte ve bu ülkelerin silahlı kuvvetleriyle savaşmaktadır.
Kalkınma sorunları
Batı Afrika ülkeleri 1960'larda Fransız vesayeti altına girdiğinden beri kalkınma konusu tüm politikaların merkezinde yer almıştır. Ancak Devletlerin bu zorlukların üstesinden gelemediği söylenmelidir. Tüm bölgeler çok fakir kalmıştır ve birçoğu hükümetleri tarafından ihmal edildiğini düşünmektedir. Halkın yararına olan kamu yatırımları neredeyse hiç yok ya da çok yetersiz finanse ediliyor. Bu durum, kendilerini merkezi devlete karşı son siper olarak gören terörist gruplar için belirli bir refaha yol açmıştır. Dikenli kalkınma sorunu çeşitli ülkelerin yarısından fazlasını etkilemektedir.
Fransa ve Batı Afrika ülkeleri
Fransız güçlerinin Mali'deki SERVAL ve ardından BARKHANE isimli barışı koruma ve sürdürme operasyonlarının başarısız olmasından bu yana, nüfusun bir kısmının zihninde Fransız karşıtı duygular artmıştır. Fransa'nın bu ülkelerin sömürgecisi olduğu ve ülkelerin bağımsızlıklarını kazanmalarından bu yana, bu ülkeler ile eski sömürgeci arasında bir savunma anlaşması olduğu unutulmamalıdır. Bugünlerde insanlar Fransa'nın adil davranmadığını düşünüyorlar, çünkü onlara göre bu ülke terörist gruplarla başa çıkmak için çeşitli ülkelere önemli destek sağlamak için gerekli tüm araçlara sahip. Batı Afrika devletleri Fransa'nın bölgedeki varlığını meşrulaştırmak için silahlı grupların finansmanına yardımcı olduğuna inanıyor. Bölgedeki çok büyük silahlı varlığına rağmen Fransa krizin çözümüne katkıda bulunamıyor. Mali'den başlayarak, ülkeler sadece askeri teçhizatla donanmak için değil, aynı zamanda onlarla daha etkili bir şekilde mücadele etmek için ihtiyaç duydukları bilgileri elde etmek için de diğer ortaklara yönelmeye karar verdiler. Bu düşünceyle Mali, ülkede konuşlu askerlerin ülkeyi terk etmesini resmen istedi. Ardından Burkina Faso'daki ikinci darbeyle birlikte yeni yetkililer de aynı talepte bulunmuş, yani Burkina Faso'da konuşlu SABRE gücünün ülkeyi terk etmesini istemiştir. Bu çoklu krizler ülkelerin Fransa ile arasının açılmasına yardımcı oldu. Nijer, Fransa'nın samimi ilişkiler içinde olduğu son ülkeydi. Batı için stratejik bir ülke olan Nijer'deki bu son girişimle Fransa, koruyucu bir güç olarak dünyadaki gücünü ortaya koymak için çok önemli olan dünyanın bu bölgesindeki dayanağını kaybetme riskiyle karşı karşıya.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.