Konya
°C
Yeni Meram

Bu kadar hızlı artışı yolların kaldırması mümkün değil

Bu kadar hızlı artışı yolların kaldırması mümkün değil-Abdullah LEBLEBİCİ-Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
24.08.2024 01:01
23.08.2024 14:02
0
531
ABONE OL

Türkiye İstatistik Kurumunun paylaştığı verilere göre Konya’da trafiğe kayıtlı araç sayısı Temmuz ayı sonu itibarıyla 898 bin 268 oldu. Bahse konu araçların %46,9'unu motosiklet, %39,4'ünü otomobil, %8,5'ini kamyonet, %2,6'sını traktör, %1,7'sini kamyon, %0,6'sını minibüs, %0,2'sini otobüs ve %0,1'ini özel amaçlı taşıtlar oluşturdu. İşin can alıcı noktası araç sayısındaki hızlı artış. Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı bir önceki aya göre %39,3 artmış.  Oldukça ciddiye alınması gereken bir rakam. Artış bu hızla devam edecek olursa Konya yollarının özellikle sabah işe gidiş ve akşam iş çıkışı saatlerinde trafiği kaldırması mümkün değil. Zaten kaldırmıyor…  Yazmıştım, demiştim, uyarmıştım demeyi oldum olası sevmem.

Ancak 25 yıl önceki bir anımı anlatmadan geçmeyeceğim. Meslekte bu kadar tecrübem yok.  O tarihlerde Konya’nın acil olarak metro yapması gerektiğine dikkat çekmiştim. Yazımın yayımlanmasından kısa bir süre sonra o zaman Büyükşehir Belediyesi yok. Üst düzey Belediye yetkililerinin bulunduğu bir toplantıya katıldım. Konu döndü dolaştı bir gazeteci Konya’ya metro yapılmalı yazmış denildi. Mübalağa etmiyorum, o üst düzey Belediye yetkilileri, NE METROSU ya, böyle her eline kalemi alan yazıyor, diyerek güldüklerini hatırlıyorum. Para ve Makam insanı akıllandırır. Bu sebeple o tarihlerde hak etmedikleri makama getirilenler kendilerinin her şeyin en iyisini yaptıklarını, hatta en iyisini düşündüklerini bile söylemekten çekinmediler. İşte böyle bir anım var. Ben yine yazmıştım, demiştim, uyarmıştım falan demeyeyim. Nasıl olsa işin başında olanlar en iyisini yapacak hatta en iyisini düşünecekler.

Paranın ve Makamın insanı akıllandırdığı gerçeği bugün de geçerli. Hakkını teslim etmeliyim, Uğur Başkan yeni yollar, alt ve üst geçitler, raylı sistem gibi alternatiflerle trafiği rahatlatmak için gece gündüz çalışıyor. Allah var elinden geleni hatta daha fazlasını yapıyor. Ancak bu kadar yoğun araç sayısı artışına yetişmek de mümkün değil. Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı bir önceki aya göre %39,3 arttı demiştim ya, bir önceki yıla göre de %19,1 artmış. Görünen o ki gelecek aylarda ve yıllarda araç artış hızı daha da fazla olacak. Sürekli ifade ediyorum. Konya merkezine yeni OSB’ler kurulmamalı. Hatta mevcut OSB’lerin bir kısmı ilçelere dağıtılmalı. Ne yazık ki yönetici ve kanaat önderlerimizde en küçük yatırım bile bizim olsun merkeze yapılsın anlayışı mevcut. Bu düşüncenin diğer bir olumsuz yanı da kırsaldan il merkezine göçü hızlandırması. Sürekli göç alan Konya merkezinin alt ve üst yapı sorunlarını kısa sürede çözmesi zorlaşıyor.

İşin özü, “Bu kadar hızlı artışı yolların kaldırması mümkün değil”

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.