Konya
°C
Yeni Meram

SEKİNET, MEVEDDET, RAHMET

SEKİNET, MEVEDDET, RAHMET- Behçet BÜYÜKGÖKMEN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
25.01.2022 01:17
24.01.2022 14:19
0
3179
ABONE OL

Öncelikle söylemeliyim, başlıktaki Arapça kökenli kelimeler gençlere yönelik bir yazı için olumsuz olsa da içerik ve gözettiği hedef nedeniyle tercih edilmiştir. Zaten yazının bütünü bu sözcükler üzerinden kavramsal bir çerçeve sunma çabası içinde olacaktır.
Bu kelimeler bir evlilikten beklenilen maddi ve duygusal (manevi) faydayı ifade ediyor.
İzninizle neden bu konuyu (evlilik/izdivaç) seçtiğimi kısaca anlatayım.
Uzun zamandır yapmayı düşündüğümüz gençlerle buluşma toplantılarını nihayet gerçekleştirdik. Allah'a hamdolsun. Toplantı konsepti yaklaşık olarak şöyle, bir konu üzerinde hazırlık yapan katılımcılardan biri kısa bir sunum yapıyor ve sonra özellikle genç arkadaşlar söz alıyorlar ve çok ilginç açılımlar getiriyorlar. Ve bir sonraki toplantının konusu burada belirleniyor. İşte bir sonraki toplantı için konu önerileri arasında evlilik/ izdivaç da vardı ve ben bu nedenle bu yazıyı yazmaya karar verdim.
Geleneksel/bir anlamda kadim toplumların yapı taşı ailedir. Yani bu toplumlar aile temeli üzerine kurulurlar. Modern toplumlarda birey daha önde ve belirleyici olmaktadır. Burada geleneksel ve modern toplum kıyaslaması yapmak istemiyorum. Bu oldukça çetrefilli bir konudur ve uzun çalışmalar gerektirir.
Bilinçli olarak aile temelli toplum yapısını tercih ediyorum ve kadim kültürümüzde yuva kurma, aile olma statüsüne yüklenen olumlu, hatta yaşamsal anlamı öne çıkarıyorum. Toplumsal hayatımız, toplumsal geleceğimiz, huzur, refah, güvenlik sağlam ve sağlıklı aile ile mümkün görünüyor.
Bu nedenle aileye yüklediğimiz anlam hayli fazladır. Buraya kadar anlaşılmış olmalıdır ki, aile çok ama çok önemli bir kurumdur.
Şimdi bir ailenin kurulması için gerekli İlk adım olarak evlilik/ izdivaç konusuna geçebiliriz.
Kadim kültürümüz evlilik/ izdivaç eyleminden üç aşamalı fayda hasıl olmasını murad etmektedir.
Bunlar başlığa koyduğum, SEKİNET MEVEDDET ve RAHMET’tir.
SEKİNET, Sakin olma, dinlenme. Gönül rahatlığı, huzur, erinç…
Sükûnet. Huzur, gönül rahatlığı…
Nefisteki telaşın kesilmesi ile hasıl olan kalp huzuru ve sükuneti anlamlarına gelmektedir.
MEVEDDET
Dostluk, sevgi, muhabbet…
Muhabbet etmek. Sevmek.
RAHMET
“Merhamet etmek, severek ve acıyarak korumak”, isim olarak “şefkat, merhamet” anlamına gelir yufka yüreklilik ve şefkat” Allah’a nisbet edildiğinde merhametin ürünü olan “lütufta bulunma” anlamındadır.
Demek oluyor ki evlilik teskin edici eşlerin, sevgi ve muhabbetle yaşayıp rahmete ve lütfa ulaşacağı şahane, muhteşem bir eylemdir. Sekinet, yani eşlerin dinginlik içinde olmaları, birbirlerini sakinleştirici olmaları, özel yuvalarında beden ve ruh olarak teskin olmaları bugünün stres toplumunda ne kadar değerli bir şey ve buna ne kadar muhtacız çok açık olarak görülüyor. Sağlam ve sağlıklı bir aile için ilk adım çok önemlidir. İlk adım, bilinçli olarak atılmalıdır. Eşler ve yakınları egolarını öne çıkarıp herşeyi berbat etmekten kaçınmalıdır. Evlilik takı ve eşya pazarlıklarının kıyasıya yapıldığı, doyumsuz yaşlıların gençler üzerinden ego tatmin ettikleri, sahte mutluluk için abartılı/nobran törenlerin icra edildiği, gösteriş için yıkım getiren masrafların yapıldığı ucube bir faaliyet değildir.
Muhterem ebeveynler lütfen kendinizden daha fazla gençleri düşünün.
Adanmış ebeveynlere selam olsun.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.