SERİNDERE’DE DOĞA YÜRÜYÜŞÜ (TREKKİNG)-1
SERİNDERE’DE DOĞA YÜRÜYÜŞÜ (TREKKİNG)-1-Adem ESEN-Yeni Meram Gazetesi
Kocaeli ve çevre iller doğa yürüyüş parkurları bakımından zenginliğe sahiptir. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bu konuda bir kitap yayınlamıştır. Kocaeli Doğa Yürüyüş Parkurları, 2008; www.kacoeli.bel.tr veya www.trekking.com.tr )
Biz de 17 kişiden oluşan bir grupla geçtiğimiz Pazar günü (29 Temmuz 20024) Serindere’de doğa yürüyüşü (trekking) yapma fırsatımız oldu. Siyasal Grubunun düzenlediği programda emeği geçen Bekir Köksal ve Ahmet Şahin, Medeniyet Üniversitesi Siyasaldan, fakültemiz mezunu Prof. Dr. Tarkan Oktay’a, diğer mezunlarımıza, Siyasal mezunu olmayıp da gönüldaş Siyasallı olarak katılan tüm arkadaşlara teşekkür ederiz.
Serindere Başiskele ilçesine bağlı bir mahalledir (eskiden köy). Şehir merkezinden 25-30 km uzaklıktadır. Buraya birkaç yönden ulaşmak mümkün olup yollar asfaltlıdır, ancak çok kıvrımlıdır. Bu yüzden hız yapılamaz, dikkati gelmek gerekir. Bölgede toplu taşıma yapan araçlar pek olmadığından özel aracınızla gelmeniz gerekir.
Böyle bir program için önce bir grup oluşturmanızı gerekir. Ailece gelebilirsiniz, ancak bu piknik ile sınırlı kalabilir. Parkur başlangıcında suyun kenarında pek çok aile piknik yapmakta, bazıları mangal yakmaktadır. Genellikle bir kişinin liderliğinde oluşan gezi grubuna önceden parkur için gerekli olan malzemeler hatırlatılmaktadır: önce ayağınıza yürüyüş için iyi bir ayakkabı veya terlik olacak, suda ve taşlarda kaymaması için tabanının sert olması, ayağı kavraması, içine kum, çakıl almaması gerekir. Aksi takdirde ayağınız yara olabilir veya burkulma tehlikesi ortaya çıkabilir. Yine alacağınız sırt çantası içine içme için bir miktar su, atıştırmalık çikolata vs., değiştirmelik çamaşır, şort alınmalıdır. Sıkça suya girildiğinden uzun paçalı giyecek yerine biraz kısa paçalılar tercih edilir, böylece ıslanan paçaların yükünden kurtulmak mümkün olur. İlk yardım malzemelerini de unutmamak gerekir.
Elinize sağlam bir asa veya baston almanızda büyük yarar vardır. Böylece buna dayanarak yürümeniz daha kolay olmaktadır. Bazı gençler bunu yaşlılık olarak görüyorlar ama böyle olmadığı yürüyüş esnasında belli oluyor.
Serindere-Kızkulesi-Serindere parkuru 9 km veriliyor. Kızkulesinden (rakım 680 m.)başlayan yürüyüş yer yer patikadan olmak üzere su içinden yapılıyor. Bu yıl fazla su olmadığından daha kolay olduğu söylendi. Ama o kadar kolay sanılmasın, ayağınız taşlardan her an kayabilir, düşebilirsiniz. Kayaların arasına giren ayağınız burkulabilir, bastığınız yerde düşebilirsiniz. Ufak tefek yaralanmalar o anda pek etkili olmuyor ama bir müddet sonra vücut soğuyunca acısı ortaya çıkıyor.
Doğal şartlar bazı yerlerde cidden zorlaşıyor, tırmanmak gerekebiliyor. Buralar belki profesyonel dağcılar için fazla anlamlı değil ama ilk defa gelenler için cidden zordur.
Pazar günü yağış yoktu, bir önceki gün biraz yağış olduğundan su bulanık akıyordu.
Yürüyüş esnasında ekip lideri genel denetim yapar, ekibin önünden parkuru bilen daha önce buralarda deneyimli bir kişiyi takip etmekte yarar vardır. Bazen çok bilmişler veya kendine çok güvenenler çıkabilir, ama bunların bir müddet sonra düşecekleri kesindir. Yürüyüşe katılanların sağılık durumları kadar yaş farkları da önemlidir, zira çok yaşlı olanlar geride kalacaklarından mesafe açılabilmektedir.
-
Henüz yorum yapılmamış.İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.