Konya
°C
Yeni Meram

ÜLKE SANAYİMİZİN VE KONYA SANAYİMİZİN DÜNÜ BUGÜNÜ PANELİ (15 EKİM 2022)- 2

ÜLKE SANAYİMİZİN VE KONYA SANAYİMİZİN DÜNÜ BUGÜNÜ PANELİ (15 EKİM 2022)- 2- Adem ESEN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
28.10.2022 01:18
27.10.2022 11:37
0
1767
ABONE OL

Konya Sanayi Odası Başkanı ve ülke düzeyinde Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) başkanı Sayın Memiş Kütükçü’nün üzerinde durduğu konular şöyledir: Konya tahıl ambarıdır. KOP ile sulu tarıma geçişte önemli mesafe alınmıştır.
1927 sanayi sayımında işletmeleri % 3 Konya’dadır. Bu yıllarda Konya’da aktif nüfusun % 45’i tarımda idi. Şehirde değirmen ve un fabrikaları artmış ve 1986 yılında bu sayı 23 olmuştur. 1966 yılında ilk organize sanayi kurulmuştur. Akabinde 1974 yılında Konya Sanayi Odası faaliyete başlamıştır. 1976 yılında ikinci organize sanayi kurulmuştur.
Tümosan’ın kurulması şehirde bir dönüm noktası olmuştur. Zira Tümosan, şehir sanatkarlarından mal alırken onlara aslında işletmeciliği de öğretmiştir. Yani fiyat analizi, maliyet analizi yapma gibi teknikler üzerinde durulmuştur. Bu gelişmelerle dünyaya ihracat yapabilecek duruma gelecek sanayi işletmelerine adım atılmıştır. Kombassan kağıttan sonra da 800’e yakın firma OSB’de yerlerini almıştır.
Konya, sanayi kimliği ön palana çıkmış bir yerdir. İlde 11 OSB vardır: Merkezdeki OSB dışında Akşehir, Beyşehir, Çumra, Ereğli, Karapınar, Seydişehir, (kamulaştırma aşamasında olanlar ise) Kulu Ilgın ve Sarayönü’nde bulunmaktadır. Toplam parsel sayısı 2.098’dir.
31 milyon metrekarelik alanla Türkiye’nin ikinci büyük OSB’si mevcuttur.
Sanayi ürünlerinin deseni geniştir. Her sektörde işletmeler vardır. Bunun avantajları kadar dezavantajları vardır. Bunun için bir sektördeki daralma genel olarak ekonomi üzerinde etkili olmamaktadır. Bu yapının sağlıklı olduğunu Sayın Kütükçü ifade etmektedir. 187 ülkeye ihracat yapılmaktadır. Üstelik ihracatın % 90’ı sanayi mamulleri oluşturmaktadır. Dış ticaret fazlası vermektedir.
Konya’da ayrıca 94 sanayi sitesi vardır. Bu da merkez ağırlıklı olmak üzere büyük ilçelere de yayılmış vaziyettedir.
Metale dayanan sektör %, makine ve aksamı %, tarım sektörü (4. Sırada), faydalı modelde ülkede 9., patentte ise 5. Sıradadır.
Sanayi Odası Başkanı Kütükçü’nün Sanayide üretim kademelerinde Konya’nın durumu hakkında verdiği bilgiler şöyledir: Düşük kademe ülke ortalaması % 40, Konya ortalaması % 20.9; orta düşük kademe ülke ortalaması % 30,5, Konya ortalaması % 32; orta yüksek kademe ülke ortalaması % 24, Konya ortalaması % 46 ve yüksek kademe ülke ortalaması % 2,38, Konya ortalaması ise % 1.13’tür. Buna göre Konya’daki sanayi üretimi orta yüksek kademede ülke ortalamasının iki katı kadardır. Ancak yüksek kademede yarıya yakındır.
Burada önemli gelişme Aselsan yatırımlarıdır. Çünkü Aselsan’a ait % 51, Konyalı grup % 49 hisselerle ile ana şirketten müstakil olup, onun kimliği altında üretim yapmaktadır.
Sanayi Odası başkanı üniversitelerde faaliyet gösteren teknokentlerin pek verimli olmadıklarından bahsetmiştir. (Demek ki teknokentlerin verimlilikleri üzerinde durmak gerekir) Bunun için Konya OSB bölgesinde İnnopark kurulmuştur.
Aynı zamanda üniversitelerle ortak projeler hazırlanmakta ve insan kaynakları yöneticisi ile interm mühendislik üzerinde çalışılmaktadır.
OSB eğitim yatırımları konusunda Tuza Proje okulu, meslek eğitim merkezi (eski çıraklık eğitim merkez) yanında OSB içinde NEÜ ile Teknik Meslek Yüksek Okulu çalışması vardır.
Ayrıca bakınız. Konya Sanayi Görünümü | Konya Sanayisi | Konya Sanayi Odası (kso.org.tr)
KSO başkanlığı yanında ülke düzeyinde Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) başkanı olan Sayın Kütükçü Türkiye’deki OSB’ler hakkında bilgi vermiştir. Buna göre Türkiye’de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı 343, Tarım ve orman Bakanlığına bağlı 34 olmak üzere toplam 343 OSB vardır. Bunun 270’i işletmededir. Üretimde toplam 34.928 parselde 67 bin firma faaliyettedir ve 2,5 milyon civarında kişi istihdam edilmektedir. Bu bölgelerde mesleki ve teknik eğitim için liseler açılmaktadır. Mesleki eğitim merkezleri yanında yükseköğrenimde de yaklaşık 12 bin öğrencinin eğitim gördüğü meslek yüksek okulları açılmıştır. Ayrıca bölgelerdeki personelin çocukları için okul öncesi eğitim kurumları açılmaya başlanmıştır. OSB’lerin enerji ihtiyaçlarını karşılanması için santraller kurulmaktadır. 22 OSB’de 24 Teknokent bulunmaktadır. 1239 Er-ge merkezinden 570’i OSB içindedir. Yine 320 tasarım merkezinin 116’sı buralardadır. (https://osbuk.org/)
Haftaya Sanayi ve Teknoloji Bakan yardımcısı Sayın Hasan Büyükdede’nin vurguladığı konulara yer verilecektir.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.