Konya
°C
Yeni Meram

Uzayı bile tiye aldık!

Uzayı bile tiye aldık!- Muhammet GÜMÜŞ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
22.01.2024 00:08
21.01.2024 17:13
0
2831
ABONE OL

Bilindiği üzere Türkiye'nin Milli Uzay Programı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2021 yılında ilan edildi. Bu kapsamda öncelikle bir Türk vatandaşının uzaya gönderilmesi için çalışmalara başlanmış hatta o dönem bazı kesimlerce dalga konusu dahi olmuştu.
Ancak o süreçlerden bugüne gelindiğinde ülkemiz insanlı ilk uzay misyonunu ilk Türk astronot Alper Gezeravcı ile gerçekleştirdi. Mürettebatı Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) taşıyan SpaceX Falcon 9 roketinin ateşlenmesiydi yolculuğuydu derken 14 günlük süreç başlamış oldu.
İlk Türk astronotumuz olan Gezeravcı, 14 gün boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu'nda çeşitli bilim deneylerini gerçekleştirecek. Üniversite ve araştırma kurumlarınca bu misyon için hazırlanan deneyler toplamda 13 önemli başlık altında toplandı.
Bu deneyler mikro yer çekimi ve uzay ortamında insan genetiği, insan sağlığı, biyoloji gibi alanlarda yapılacak. Yani Bilgi çağında her satırı milyon dolarlık bilgiler ve buluşlar olan birbirinden önemli bu doneleri bir Türk olarak kendimiz keşfetmiş deneyimlemiş olacağız. Yani bazılarını para ile bile satın alamayacağımız bilgileri kendimiz kendi bilim dünyamızda değerlendireceğiz.
Olayın teknik ve bilimsel yönü bilim insanlarına büyük bir yol gösterecektir elbet ama bunu vatandaşa indirgediğimizde doğru anlaşılması gerektiğini düşünüyorum.
Aksi takdirde biri çıkar ‘55 milyon dolara turistik gezi’ der, kimi çıkar ‘O kadar para verip uzaya gitmek yerine fabrika açılsaydı’ der, birileri "Ülkenin parası çarçur ediliyor" der.
Kısacası der de der…
Neden? Çünkü kişiler bu olayın boyutunun henüz farkında olmadığındandır.
Ya arkadaş yıl olmuş 2024, bu diyenlerin çoğu cümleye başlarken ‘Globalleşen dünya’ cümlesi ile başlar ama iş icraata gelince tık yok. Ancak eleştiri ancak eleştiri.
İşin ası astarı bilinmeden öyle eleştiriler duyuyorum ki ‘Aman Allah’ım’ demeden geçemiyorum. Konu ülkenin gelişimi vs. olunca mangalda kül bırakmayan güruh, işin icra boyutu gelince ipi iğneden geçirecek yetenek ve beceriyi gösteremez.
Gündemde önemli bir yere sahip olun bu konu çıktı çıkalı gururun yanı sıra eleştirilerin veya basitleştirmelerin de olması gerçekten eğitimin şart olduğunu bir kez daha göstermiş oldu.
Bir araştırın Allah aşkına…
Olayın sadece 55 milyon dolarlık kısmına özellikle dikkat çekilince tabii ki araştırma gereksinimi duyulmuyor. Özellikle covid döneminin meşhur uluslararası krizlik sorunlarından birisi olan Chip konusunu hatırlıyorsunuz değil mi?
Hani araçların fiyatının artmasının başlıca nedenlerinden sayılan ve kullanımda olduğumuz her cihazda bulunan o meşhur Chip olayını.
Ülkeler bunun için bırakın 50-100 milyon dolarları 500-600 milyon dolarlık yatırımlar yapıyor. Bunu yaparken de sadece paraları ile değil altını doldurdukları bilimle ilimle gerçekleştiriyorlar.
Yani olay sadece ilk astronotumuzun olması değil, uzmanlardan edindiğim bilgiler dahilinde ifade ediyorum ki yapılacak olan ve aralarında kanserden bağışıklık hücrelerine, alglerden propolise kadar literatüre katkı sağlayacak çalışmaların bulunduğu 13 deney uzayda gerçekleştirilecek.
Şimdi birileri çıkıp ‘Bunlar için ne gerek vardı oturduğu yerden yapamaz mıydı’ gibi saçma cümlelerde kurabilir ancak onun cevabını da araştırma zahmetinde bulunmasına bırakıyorum.
Bu konunun gelişim süreci ileriki günlerde daha net ve etkili bir şekilde yansıyacaktır ancak bizi ilgilendiren yani Ülkemizin yanı sıra şehrimizi de ilgilendiren bir bölüme de dikkat çekmek istiyorum.
Türk astronotumuz Alper Gezeravcı uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki görevi boyunca Türkiye ile en az 7 kez iletişime geçecekmiş. İlk görüşme Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la gerçekleşecek ardından ilgili kurumlarla da görüşmeler olacakmış.
Ancak Türk astronotumuz, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda bulunduğu süre boyunca Türk öğrencilerle de görüşecek ve bunu Samsun, Kocaeli, Hatay, Diyarbakır, Konya ve Balıkesir'den üniversite, lise ve ortaokul öğrencileriyle paylaşacakmış. Yani Konya’da bu önemli paylaşımda yerini alacak. Bunun yanı sıra astronotumuz Gezeravcı, uzaydan Bakü ile birlikte Konya, Ankara, İstanbul, Çanakkale'nin fotoğraflarını da çekecek. Tabi kendi memleketi Mersin'in Silifke ilçesi ile Ağrı Dağı'nı da fotoğraflayacakmış. Bakalım bu fotoğraflar çıktığında şehrimiz Konya, uzaydan nasıl görünüyor? Bekleyip göreceğiz…

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.