Konya
°C
Yeni Meram

SEÇİM BEYANNAMESİ VE YENİ YÜZYILA BAŞLANGIÇ

SEÇİM BEYANNAMESİ VE YENİ YÜZYILA BAŞLANGIÇ- Adem ESEN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
09.06.2023 01:35
08.06.2023 15:37
0
1565
ABONE OL

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri için AK Parti Seçim Beyannamesi 2023 “Türkiye Yüzyılı İçin Doğru Adımlar” başlığını taşıyor (https://www.akparti.org.tr/media/dwyd05pu/tu-rkiye-yu-zy%C4%B1l%C4%B1-ic-in-dog-ru-ad%C4%B1mlar-2023-sec-im.pdf)
2002 yılında seçimlerinden itibaren tüm seçimleri kazanarak Covid-19, iktisadi şartlar ve uluslararası şartlara rağmen halkla yeniden güven tazelemiştir. Seçimin güvenirliği de herkesçe kabul edilmektedir.
Seçim beyannameleri, vatandaşa verilen sözlerdir. Bu açıdan uygulanacak politikalara yol göstericidir. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti ortak Seçim Beyannamesi girişinde partinin özellikleri şöyle belirtilmiştir: AK Parti sadece parti olarak kalmayıp dava hareketidir; geçmişin ve geleceğin partisidir; tüm halkı kavrayan Cumhurun partisidir; demokrat ve reformcu bir harekettir; tam Bağımsız Türkiye idealine sahip siyasi harekettir.
Beyanname 486 sayfadır. Hayatın aşağı yukarı tüm safhalarıyla ilgili görüşlere ve vaatlere yer verilmiştir. Bunlardan slogan olarak öne çıkan iki başlık “Güçlü ve Büyük Türkiye” ideali ve “Daha Adil Bir Dünya ve Dünya Beşten Büyüktür”.
Depremin etkisinden dolayı ilk bölümde afetlere karşı risk ve kriz yönetimi konuları yer almıştır.
İkinci bölümde sağlam toplumsal yapı başlığında değerler eğitimi, sağlık, aile, kadın, çocuk, şehit yakınları ve gaziler, yaşlılar, engelliler, çalışma hayatı ve sosyal güvenlik, gençlik ve spor ile kültür ve sanat ele alınmıştır.
Üçüncü bölümde istikrarlı ve güçlü ekonomi başlığında ekonominin temel konuları olan büyüme, istihdam, ödemeler dengesi, enflasyonla mücadele, bankacılık ve finansal hizmetler ve kamu maliyesi, çevre ve bölgesel gelişme başlıkları yer almıştır. Bu kapsamda ticaret hizmetleri, girişimcilik ve kobiler, enerji ve madencilik, milli savunma sanayi, dijital dönüşüm, yüksek teknolojiler, ulaştırma, gıda ve tarım politikaları, turizm ve şehirleşme konusu işlenmiştir.
Dördüncü bölümde adalet, demokrasi, insan hak ve hürriyetleri ele alınmıştır. Beşinci bölümde Türkiye Ekseni başlığında etkin dış politika üzerinde durulmuştur.
Altıncı bölümde güven ve istikrarlı huzurlu gelecek başlığında terör ve toplumsal tehdit konuları yer almıştır. Yine burada istikrar için Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi vurgulanmıştır.
Yeni meclis ve kabine ile seçim beyannamesindeki taahhütlerin gerçekleşmesi için uygulanacak politikalar ve usuller kadar, bunları uygulayacak siyasetçiler ve bürokratlar ile muhatapların yani vatandaşların tepkileri başarı açısından önemlidir.
Ekonomideki sorunların başında enflasyon, gelir dağılımındaki bozulmalar ve bazı sektörlerdeki üretim sorunları gelmektedir. Cari açık, faiz, işsizlik, borç gibi pek çok sorunla başa çıkabilmek için hükümet politikaları bunu uygulayacak kadroların atacakları somut adımların sahadaki yansımaları görülecektir.
Hedeflere ulaşmada iktidarın yeteneği kadar toplumun özellikle muhalefetin tutumu da dikkate alınmalıdır. Zira seçimin halk üzerindeki etkisi epey bir süre devam eder. Seçimdeki popülist söylemler beklentileri artırmıştır zaten… Bunun için “ertesi gün seçim olacakmış gibi” halkta popülist beklentiler devam ederse, başta iktisat politikalarının rasyonel temellere oturması zorlaşır. Yine iktidara yani sayın cumhurbaşkanına verilmeyen oyların karşıt gibi gösterilmesi politikaların etkinliklerini azaltır. Bu durum şuna benzer: Çevreyi temiz tutmak için herkes dikkat edilmesi gerektiğine inanıyor, ama bazıları biz muhalefetiz diye etrafa rastgele çöp atıyor. Böyle ortamda çevre temiz sağlanabilir mi? Bunun için uygulanan politikalar üzerinde genel bir mutabakat oluşturulmasında “yönetişim” denilen yeni usul başarıya götürür.
Her dönemde fertler ve toplumlar sorunlarla karşılaşır. Bu sorunları çözmede demokrasi düzeni içinde bilgi ve ikna metotları kullanılarak herkesin üzerinde genel mutabakat sağlayacağı politikaların başarılı olması için iktidar ve muhalefete büyük görev düşmektedir. Zira “hepimiz aynı gemideyiz”.
Cumhuriyetin yüzüncü yılında yeni bir yüzyıl heyecanı ile toplumun her kesiminde sinerji oluşturmak için seçimin bittiği hatırlanmalı ve toplumu ortak hedeflere yönelten çalışmalar ortaya konulmalıdır.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.